Egészség

Autista gyerekek számára terveztek iskolatáskát

Egy új közösségi finanszírozási kampány célja, hogy az autizmussal élő gyerekek számára elkészítse az ideális iskolatáskát.

A Nesel Pack nevű startup kifejezetten a 6-12 éves, autizmussal diagnosztizált gyerekek számára szeretné létrehozni egy olyan iskolatáskát, amely figyelembe veszi az ő speciális igényeiket. Az ötletet olyan, létező szenzoros érzékenységre válaszoló eszközök adták, mint a kompressziós mellények, vagy a súlyokkal ellátott pokrócok.

A Nesel Pack hátizsákokban külön zsebekben tárolhatók az extra súlyok, a vállpántok belsejét puha, kényelmes anyagból készítették, külön karabinerek biztosítják a puha vagy épp rágható játékok rögzítését, az állítható szíjak segítségével pedig szabályozható a táska súlyeloszlása a kényelem érdekében. A hátizsák alapja rendkívül strapabíró ballisztikai szövetből készült, olyanból, mint amivel a golyóálló mellényeket vonják be. A zsákon egy átlátszó zseb is található, amellyel a gyerek saját ízlése szerint díszítheti a hátizsákot, vagy kedvenc (plüss)állatának a fotóját is elhelyezheti benne.

A Nesel Pack megkönnyíti az autizmussal élő gyerek hétköznapjait
A Nesel Pack megkönnyíti az autizmussal élő gyerek hétköznapjait

A Nesel Packet a University of Minnesota diákjai alapították, élükön Martha Pietruszewskivel.
“Több száz találkozónk volt, szülőkkel, terapeutákkal, tanárokkal és az autizmussal foglalkozó közösségek vezetőivel” – írta Pietruszewski a Nesel Pack Kickstarter-oldalán. “Ezek alapján határoztuk meg, hogy mik azok a jellemzők, amelyek a leginkább megkönnyítik a kicsik életét.Gondoljunk egy olyan egyszerű dologra, mint átsétálni az iskola folyosóján egyik teremből a másikba. Számunkra ez egy hétköznapi dolog, azonban az autizmus spektrumán elhelyezkedő gyerekek számára letaglózó és nagyon stresszes lehet az a rengeteg érzékszervi információ, ami ilyenkor rájuk zúdul.”

Az egyetemisták célja, hogy “kényelmes és tartós megoldást nyújtson azoknak, akiknek szüksége van rá”. A közösségi adománygyűjtő oldalon már el is érték 10 000 dolláros céljukat, amely lehetővé tenné a startup számára, hogy elkészítsék a végleges termék prototípusát és megkezdhessék az első iskolatáskák gyártását.

Bár eleinte nem lesz olcsó mulatság egy Nesel Pack iskolatáska, Pietruszewski szerint a 115 dolláros (kicsit több mint 32 000 forint) ár tükrözi a hátizsák elnyűhetetlenségét. A készítők ennek ellenére arra törekszenek, hogy a későbbiekben olcsóbban adhassák majd portékájukat. A startup emellett együttműködő partnere lett a Fraser nevű szervezetnek, amely Minnesota államban segíti az autizmussal élőket. Rajtuk keresztül adományként is el lehetne juttatni a különleges iskolatáskákat a rászoruló gyerekekhez.

További cikkek autizmusról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top