Egészség

3 ok, amiért az úszás csodát tesz az egészséggel

Az úszás nemcsak testileg, hanem szellemileg is az egyik legjobban feltöltő sport. Lássuk, milyen hatásai vannak pontosan az egészségünkre!
3 ok, amiért az úszás csodát tesz az egészséggel

 Az úszás az egyik legkíméletesebb, mégis leghatékonyabb testépítő mozgás, amit ráadásul bármilyen életkorban biztonsággal végezhetünk. Ha a futást túl kimerítőnek, az aerobicot túl pattogósnak érzed, lehet, hogy az úszásban találod majd meg az ideális mozgásformát. Tudjuk, az uszodába elmenni elég nagy macera – felpakolás, öltözködés, hajszárítás –, de most elmondjuk, miért éri meg mégis a fáradságot.

1. Az úszás a kardió és az erősítés kíméletes módja

Az úszás ugyanolyan hatékony kardió mozgás, mint a futás vagy a biciklizés, csak éppen az ízületeket és a csontokat nem erőlteti meg annyira. Ezért javasolják idős korban a csontritkulással küzdőknek is. Ez a szívbarát mozgásforma ráadásul az egész testet átmozgatja, erősíti, és formálja: egyaránt fejleszti a has- és a hátizmokat, valamint a láb és a fenék izmait is.

2. Vízközelben lenni felér egy meditációval

A víz nem hiába lett a tisztaság és a megújulás szimbóluma az évezredek során. Tanulmányok igazolják, hogy ennek az őselemnek milyen erős hatása van az agyunkra – akárcsak a meditációnak. A víz közelségében könnyebben csendesedik le az elme, és az egész közérzetünket frissebbnek érezzük.

3. Egészséges marad tőle a tüdő

Egy 2007-es tanulmány szerint a gyenge tüdőkapacitás összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel. Számos kutatás igazolja viszont, hogy akik rendszeresen úsznak, azok tüdeje jobban hasznosítja az oxigént, így nem fulladnak ki olyan hamar. 

 

Forrás: The Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top