Egészség

A vitaminhiány öt furcsa jele

Ha a testünk üzenni szeretne nekünk valamit, néha elég különös jeleket tud adni.

A vitaminokra feltétlenül szükségünk van ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően működjön, ezért érdemes tudni, milyen jelei lehetnek egyes vitaminok hiányának.

A szájzug kirepedése. Ha múlni nem akaró vagy gyakori repedések jelennek meg a szájzugban, az a vas, cink, B2– (riboflavin) vagy B3-vitamin (niacin) hiányának a jele lehet. Ezek a vitaminok nagyobb mennyiségben vannak jelen a tenger gyümölcseiben, a tojásban, a baromfihúsban, a lazacban és a tonhalban.

Vörös, pikkelyes foltok az arcon (néha máshol) és hajhullás. A B7-vitamin, más néven biotin hiányát jelzi. Pótolhatod főtt tojás, lazac, avokádó, gomba, vagy karfiol, szója, mogyoró vagy banán fogyasztásával.

A zöldségek és gyümölcsök létfontosságú vitaminforrásaink
A zöldségek és gyümölcsök létfontosságú vitaminforrásaink

Piros vagy fehér, pattanásszerű kiütések az arcon, a karon, a combokon és a fenéken. Az esszenciális zsírsavak, az A- és a D-vitamin hiánya okoz ilyen tüneteket. Hal, diófélék, leveles zöldségek, édesburgonya fogyasztása segíthet helyrebillenteni a vitaminegyensúlyt.

Zsibbadás, bizsergés, érzéketlenség a kézben, a lábfejben vagy bárhol. Egyes B-vitaminok – folát, B6– és B12-vitamin – hiányára utaló tünetek. Sok spenót, spárga, cékla, bab, tojás, tenger gyümölcsei és baromfihús fogyasztása jelenti a megoldást.

Izomgörcsök a vádliban, a lábujjak feszítő izmaiban, a talpban. Nincs elegendő magnézium, nátrium és kalcium a szervezetedben (ezek ugyan ásványi anyagok, nem vitaminok, de érdemes tisztában lenni a hiánytüneteikkel). Egyél sok banánt, mandulát, zöld leveles zöldséget és brokkolit.

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top