Ritka, hogy a gyógyszerek betegtájékoztatóiban arról is írnának, hogy milyen ételeket kerüljön az ember a készítmény szedésekor. Pedig amilyen erős jótékony hatásuk van önmagukban a természetes tápanyagoknak, olyan károsak is tudnak lenni, ha nem megfelelő gyógykészítménnyel keverjük őket! Lássuk, melyek azok az étel-gyógyszer kombinációk, amikről nem is gondolnánk, hogy veszélyt jelenthetnek!
Banán + magas vérnyomásra felírt gyógyszerek
A banán, és az olyan káliumban gazdag ételek, mint a narancs vagy a leveles zöldségek, magas vérnyomás elleni gyógyszerrel együtt fogyasztva túl magas káliumszintet okozhatnak. Ennek hatására erős szívdobogás és reszketés léphet fel.
Lime + köhögéscsillapítók
A köhögéscsillapítók egyik gyakori hatóanyaga a dextrometorfán, amit azonban nem szabad citrusfélékkel keverni! Ezek ugyanis semlegesítik a hatását, sőt akár hallucinációhoz és szédelgéshez is vezethetnek. A citrusfélék 24 órán át a szervezetben maradhatnak, ezért amíg köhögéscsillapítót szedsz, kerüld a fogyasztásukat.
Tej + antibiotikum
A tej az emlékezetünkben összefonódott az egészséggel, ezért természetesnek tűnik egy pohár víz helyett tejjel nyelni le a gyógyszerünket. Ha azonban antibiotikumot szedünk, ezt ne tegyük! A tej és a tejtermékek ugyanis megnehezítik a gyógyszer felszívódását, ezért inkább étkezés előtt 1-2 órával, vízzel vegyük be az antibiotikumot.
Füstölt lazac/szalámi/májkrém + antidepresszánsok
Sok antidepresszáns a monoamin-oxidáz (MAOI) nevű enzim gátlásával fejti ki a hatását. Ha ezeket tiramin tartalmú ételekkel, füstölt lazaccal, szalámival, vagy májkrémmel kevered, veszélyesen magas vérnyomás alakulhat ki. A sokáig érlelt sajtok és minden füstölt hús a veszélyzónába tartozik antidepresszánskúra alatt.
Forrás: Mirror