Egészség

Rejtélyes vesebetegség pusztít

Egyre többen fordulnak orvoshoz veseelégtelenséggel az indiai, latin-amerikai és egyiptomi földeken dolgozók körében. A betegség sok halálos áldozatot szed. A kiváltó okkal kapcsolatban még csak találgatások vannak.

 A szegény parasztok többsége szinte soha nem megy orvoshoz, de az utóbbi időben egyre többen jelentkeztek vesebántalmakra jellemző panaszokkal. A térség fő megélhetési forrását az agrárium adja; a helyiek jó része a kókuszpálma-ültetvényeken, a kesudió- és rizsföldeken dolgozik. A rejtélyes betegség nemcsak Indiában ütötte fel a fejét, Srí Lanka rizsföldjeiről, Közép-Amerika, főként Mexikó cukornád-ültetvényeiről és az egyiptomi szántókról is hasonló hírek érkeznek.

 A rejtélyes kór olyan embereknél alakul ki, akiknél a két legfontosabb hajlamosító tényező egyikét sem találják: nincs magas vérnyomásuk, és nem cukorbetegek, ráadásul még csak nem is idősek. Míg a veseelégtelenség az indiai városokban az idősek problémája, a déli agrárvidékeken a betegek többsége 30 és 50 éves kor között van. Sok panaszmentes embernél mérnek magas kreatininszintet, és az ultrahangkészülékek is összezsugorodott veséket mutatnak írja a Science.

Fotó: MTI/Vajda János
Fotó: MTI/Vajda János

Bár az indiai kormány egymás után telepíti a dialízisállomásokat a déli tartományban, a többségnek a diagnózis a halálos ítélettel egyenlő. Ezért sokan már el sem mennek a szűrésekre.

Mi lehet a rejtélyes vesebetegség oka?

  • Indiában vizsgálják az ivóvíz magas toxintartalmát, a pult alul árult fájdalomcsillapítók és növényvédő szerek is gyanúsak, de a vizsgálatok eredményeire még sokat kell várni.
  • A Harvard egyetem vesekutatója, Ajay Singh kimutatta a rovarirtó szerek maradványait az érintett indiai települések ivóvizében, de azt nem állítja, hogy egyértelmű az összefüggés a vegyszerek és a vesebetegségek között.
  • Közép-Amerika vidéki területein szinte népbetegségként tekintenek már a vesebajra; ott úgy vélik, az egész napos forróság és a kiszáradás teszi tönkre a munkások szerveit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top