Egészség

Majdnem megölte a munkahelyi légkondi

Katalin három héten át küzdött az életéért, miután megtámadta egy halálos kór, ami a francia idegenlégiósokat is megtizedelte. Szerencséje volt.

Katalin egy neves budapesti könyvvizsgáló cégnél dolgozott, és légiós tüdőgyulladást kapott az ottani klímaberendezéstől, sőt ezen belül is a legionella legsúlyosabb fajtáját, ami napok alatt képes teljesen leamortizálni a tüdőt. Azért kapta el a kórt, mert a cég nem tisztította legalább évente egyszer a légkondicionáló berendezést, ahogy azt kellett volna írja a Bors.

A sürgősségin derült ki a baj

A légiós tüdőgyulladást nehéz felismerni, mivel a kezdeti tünetek megegyeznek az influenza tüneteivel. “A többiek is mindig betegek voltak, és eleinte én sem törődtem vele, ha kicsit folyt az orrom, vagy köhögtem. Egyfolytában ment a klíma, de nem tisztították” – mesélte Katalin a Borsnak, és hozzátette, hogy egyre súlyosabb tünetekkel küzdött, mígnem mellhártyagyulladást kapott, majd durva hurutos köhögés tört rá, éjszakánként nem tudott aludni, a végén pedig már alig kapott levegőt. Bekerült a sürgősségire, ahol az orvosok azonnal tudták, mi a baj.

Nem adtak sok reményt

Katalin egyébként sportos életet élt: hogy szervezete erős volt, az is mutatja, hogy a kórházban még további hat vírust is kimutattak nála, de végül felépült. Összesen három hetet töltött bent, és a legmagasabb dózisú antibiotikumokat kapta, melyek súlyos esetekben öt, életveszélyes esetekben hét napig adhatók. “Én hét napig kaptam – mondta Katalin, akinek az orvosok nem is várták a gyógyulását. – Szerencsés vagyok, hogy a tüdőmben csak egy egycentis heg maradt.”

Katalin azóta munkahelyet váltott, és elmondása szerint nem perelte be egykori munkaadóját, mivel aligha sikerült volna megnyernie a pert.

A légiós tüdőgyulladásról halált okozó klíma című cikkünkben írtunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top