Egészség

Anyja halála után két hónappal született a baba

Anyja agyhalála után 55 napig a nő méhében tartották életben azt a magzatot, aki a terhesség 27. hetében császármetszéssel jött világra.

 A koraszülött babát most engedték haza egy sziléziai, wrocławi kórházból. A gyermeknek jó esélye van a normális fejlődésre. A mostani eset egyedülálló Lengyelország-szerte, a rádiónak nyilatkozó orvosok szerint külföldön előfordultak ilyen esetek, az anyák viszont a terhesség sokkal előrehaladottabb állapotában jártak, amikor bekövetkezett náluk az agyhalál.

Anyja halála után két hónappal született meg

A wrocławi baba édesanyja agydaganatban szenvedett és januárban állapították meg az agyhalált. A terhesség 17. hetében járó asszonynak azonban továbbra is dobogott a szíve. Az orvosok a gyermek megmentése érdekében megpróbálták fenntartani az anya szervezetének működését, hogy a gyerek a terhesség 26. hetéig az anyaméhben fejlődhessen tovább. Az anya szervezetén kívül ugyanis szinte kizárt volt a túlélés.

A terhesség fenntartása során sikerült megőrizni többek között a szükséges hormon- és cukorszintet, megelőzni a fertőzéseket. A babának a 22. hét körül a tüdő kialakulását elősegítő, “tüdőérlelő” szereket is adagoltak, majd császármetszéssel, 1000 gramm súllyal született meg. Ezután egy hónapig lélegeztetőgépre és több héten keresztül inkubátorra szorult.
A múlt héten apjának hazaadott kisfiú jelenleg több mint 3 kilós, cumisüvegből táplálkozik. Az orvosok szerint megfelelő gyógytorna mellett normális fejlődésre van esélye.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top