Egészség

A pasiknak bejön az a nő, aki ragaszkodik az óvszerhez

A Durex legújabb kutatási eredményei rávilágítottak azokra a körülményekre és tévhitekre, amelyek meggátolják a fiatal korosztályt a biztonságos szexben.

A két évig tartó, felmérések és interjúk sorozatából felépülő, átfogó fókuszcsoportos kutatás meglepő tényeket tárt fel: a fiatalok (16–24) döbbenetesen keveset tudnak a szexuális úton terjedő betegségekről, a nem kívánt terhességről és az ellenkező nem szexhez való hozzáállásáról. Az is kiderült, hogy az óvszerhasználat elsősorban a lányokon múlik.

Bár a fiatalok tisztában vannak vele, hogy minden alkalommal óvszert kellene használniuk, a pillanat hevében gyakran sutba dobják elveiket. Úgy tűnik, sokukat nem érdekelik a lehetséges következmények, és/vagy nem érzik elég magabiztosnak magukat ahhoz, hogy ragaszkodjanak az óvszer használatához. Ezáltal feleslegesen kockáztatnak, pedig tudják, hogy nem kellene.

Általános probléma még a “velem ez úgysem fog megtörténni” hozzáállás, illetve a tájékozatlanság a nemi úton terjedő betegségekkel és nem kívánt terhességgel kapcsolatban, melyek mind hozzájárulnak az úgynevezett “sérthetetlenség kultúrájához”.

A szexuális életet élő fiatalok 40 százaléka bevallotta, hogy egynél több partnerrel feküdt le óvszer használata nélkül, és 61 százalékuk általában addig nem is gondol az óvszerre, amíg hirtelen szükségük nem lesz egyre.

A fiatalok nagy része sérthetetlennek érzi magát
A fiatalok nagy része sérthetetlennek érzi magát

Annak ellenére, hogy sok fiatal szükségtelenül vállalja a kockázatokat, a válaszadók mindössze 14 százaléka mondta, hogy a nemi úton terjedő betegségek (a HIV és az AIDS kivételével, mert ezeket egy letűnt kor problémájának tartják) aggasztják őket a leginkább. Kevesebb, mint negyedük aggódik csak a nem kívánt terhesség miatt. 

“A biztonságos szex mindkét fél felelőssége kellene, hogy legyen, de a felmérésben részt vevő fiúktól megtudtuk, hogy a lányokon áll vagy bukik a dolog: az van, amit ők mondanak” – mondta Mark Pearson, a Durex regionális márkaigazgatója. A fiatal lányok elmondták, hogy bár tudják, hogy minden alkalommal ragaszkodniuk kellene az óvszerhasználathoz, ennek ellenére számtalan okot sorolnak fel, hogy miért nem kerül elő mégsem, amikor eljön az idő. A leggyakrabban attól félnek, hogy ha ragaszkodnak az óvszerhez, megölik a hangulatot, vagy elveszik a fiúk kedvét.

A felmérésből azonban az is kiderült, hogy a legtöbb esetben valójában ennek pont az ellenkezője igaz: ugyan a fiúk egyharmada megpróbálja megúszni az óvszer használatát, sokukat azonban inkább felizgat, ha a lányok ezt nem engedik. A fiúk 79 százaléka azt állította, még izgalmasabbnak találják a lányt, ha az ragaszkodik az óvszerhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top