Egészség

Súlyos megbetegedést jelezhet előre a rendszertelen menstruáció

Egy új tanulmány szerint, akiknek huszonévesen rendszertelen a menstruációjuk, azoknak évtizedekkel később nagyobb esélyük lesz a petefészekrák kialakulására.
Súlyos megbetegedést jelezhet előre a rendszertelen menstruáció

 A Journal of Cancer című folyóiratban jelent meg az a tanulmány, melyben egy 15 000 nőn 50 év alatt végzett kutatás alapján jutottak arra az eredményre, hogy a rendszertelen ciklus összefüggésbe hozható a későbbi petefészekrák kialakulásával.

 Mielőtt azonban pánik törne ki, dr. Ginger Gardner, a New York-i Memorial Sloan Kettering Cancer Center rákkutató és -kezelő intézet orvosa, megnyugtatóan nyilatkozik: “Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy mindenki, akinek valaha volt rendszertelen vérzése, nagyobb eséllyel nézne szembe a petefészekrákkal.”

A tanulmány célja nem a pánikkeltés, hanem az, hogy új nézőpontból vizsgálja a petefészekrák kialakulásának eseteit. Ami tényként megállapítható belőle, hogy azoknak a nőknek, akiknek 26 évesen rendszertelen volt a menstruációjuk, 70 éves korukra megduplázódott, 77 éves korukra pedig megtriplázódott a petefészekrák kifejlődésének esélye.

A petefészekrák az ötödik legtöbb halálesetet okozó rákfajta a nők körében. Amerikában évente 21 000-en betegszenek meg, és sajnos több mint a betegek fele nem éli túl a rákot.

A rendszertelen menstruáció felismerése, mivel az egyik korai, lehetséges előjele lehet a betegségnek, a megelőzésben is segíthet. Dr. Gardner felhívja a figyelmet további intő jelekre is, mint a puffadás, az alhas megduzzadása és a vizelési inger megváltozása. A legfontosabb, hogy figyeljünk oda magunkra, testünk változásaira, és ne legyünk lusták rendszeres szűrésre járni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top