Egészség

“Ha a fiam lánynak született volna, talán még ma is él”

A 24 éves Laurence Nugent hat éve halt meg súlyos evési rendellenesség és depresszió miatt. Családja nem is tudta róla, hogy beteg.

“Akkoriban még nem sokat tudtunk az evési rendellenességekről. El se tudtuk képzelni, hogy a férfiakra is veszélyes. Azt meg pláne nem, hogy Laurence is ebben szenved”nyilatkozta a BBC riporterének Pam Nugent, az az édesanya, aki hat éve épp az anorexia miatt veszítette el legidősebb gyermekét, Laurence-t. Pam hozzátette, fia mindig is izgulósabb és bizonytalanabb volt testvéreinél, de azt álmukban se gondolták volna, hogy emiatt maga ellen fordul majd. 

“Feltűnhetett volna, különösen az utolsó időben, hogy a feje búbjától a lábujja hegyéig takarja magát. Ma már tudom, hogy ez is egy jel volt, de akkor nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget” – vallja be az anya, aki biztos benne, hogy ha Laurence lánynak születik, sokkal nagyobb figyelmet szenteltek volna önértékelési zavarainak.

“Ha lány lett volna, talán még ma is élne. Egy nőnél ugyanis sokkal jobban odafigyel a család az efféle jelekre, és az orvosnak is hamarabb tűnik fel a baj” – ezt már Laurence öccse mondja, aki a riportereknek elárulta, mikor testvére még elég erős volt hozzá, rendszeresen jártak együtt focizni. “Ma már csak ritkán megyek ki a pályára. Mindig Laurence-re emlékeztet, és ilyenkor rádöbbenek, mennyire hiányzik.”

Pam, aki fia halála óta mindent megtesz, hogy felhívja a figyelmet a férfiakat is érintő testképzavarra, blogjában elmondta, az utolsó pillanatig nem gondolták, hogy Laurence meg fog halni. “Nem tudtuk, hogy ennyire súlyos az állapota. Hittük, hogy ha szerzünk neki segítséget, néhány hónap múlva rendbe jön. Különösen kegyetlen dolog a sorstól, hogy azon a napon vette el őt tőlünk, amikor nyolc év óta először nem hánytatta magát.”

A 24 éves Laurence Nugent otthonában halt meg, szívrohamban, amit az orvosok szerint közvetlenül a bulimia és annak következményei idézett elő. 

Olvass még többet a testképzavarról az NLCafé oldalán:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top