Egészség

Már nálunk is megjelent a nyugat-nílusi láz

Az emberekre és az állatokra is veszélyesek lehetnek a szúnyogok. A klímaváltozás következtében egy halom vérszívó költözött hazánkba, akik egy-egy csípéssel már nemcsak holmi viszketést okozhatnak.

A Balaton mellett nyaralók mindennapjait az elmúlt években többször is megkeserítette egy-egy nagyobb szúnyoginvázió, mely ellen irtással lehet védekezni. “A szúnyoggyérítést a Balatoni Szövetségen keresztül kell megrendelnünk” – mondta a Sonline-nak Galácz György, a május elején eliszaposodott Balatonmáriafürdő polgármestere. A gyérítés a rovar szaporaságától függ, ami szoros kapcsolatban áll az időjárással. Keszthelyen, a Pannon Egyetemen Georgikon Karán szakemberek vizsgálják folyamatosan az egyed- és lárvaszámot, s ezek intenzitása alapján adnak szakvéleményt.

Így néz ki a gyakorlatban

Biológiai védekezés esetén egy baktériumfajt juttatnak a szúnyoglárvák élőhelyeire, melyek az emésztőrendszerbe kerülve – mérgezést okozva – elpusztítják a vérszívókat. A kémiai védekezés vegyszerrel történik, melynek hátránya, hogy jellemzően csak a repülő szúnyogokra hatásos, emellett számos más rovarfajra, sőt madarakra és emlősökre is káros lehet. A szúnyogok irtása viszont feltétlenül szükséges, ugyanis számos emberre és állatra veszélyes vírusokat hordozhatnak: a klímaváltozás miatt a korábban csak Dél-Ázsiában és Afrikában honos faj jelent meg Európa mediterrán részén, sőt Magyarországon is. 

Nílusi láz

“A szúnyogok által terjesztett egzotikusnak számító betegségek közül a nyugat-nílusi láz jelent meg érdemben Magyarországon – magyarázza Farkas Tamás belgyógyász. – A betegség lappangási ideje 2-14 nap, s a fertőzöttek nagyjából nyolcvan százaléka tünetmentesen vészeli át a betegséget, és kap életre szóló immunitást. Az esetek ötödénél enyhe láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések jelenhetnek meg, melyek maguktól meggyógyulnak.
Száz megbetegedésből egynél viszont kialakulhat halálos gerinc- és agyvelő, hasnyálmirigy- vagy szívizomgyulladás, szövődményként hepatitisz. A fertőzésveszély csekély, alig 1 a 300 ezerhez.” Hazánkban jellemzően az Alföldön fordultak elő megbetegedések, de a déli megyékben is kimutatták már a nyugat-nílusi lázat terjesztő egyedeket.

Az állatok is veszélyben

A különféle vírusokat hordozó szúnyogok az állatokra is veszélyesek. Az egyik legkomolyabb, szúnyogcsípéssel terjedő betegség a jellemzően kutyákat és macskákat megtámadó bőr- és szívférgesség, melynek kezelése drága és nehézkes. A férgek két évig is elélhetnek az állatban, s lehet, hogy alaphelyzetben nem okoznak problémát, viszont például altatásnál komoly rizikófaktort jelentenek. Különféle speciális szerekkel viszont lehet védettséget szerezni az állatnak.
A szarvasmarháknál és a juhoknál a kéknyelvűség a leggyakoribb szúnyogok terjesztette betegség, mely ellen szintén az állatok beoltásával lehet védekezni.

(via Sonline)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top