Egészség

Ezt tedd rendbe az életben, ha szeretnél kikerülni a depresszióból

A depressziónak számos oka lehet – ezek az esetek többségében lelki eredetűek, míg másoknak szervi elváltozások, az agy és más szervek működésében jelentkező "hibák" állnak a hátterében. Akár ez, akár az a depresszió oka, ezt a problémát mindenképpen kezelni kell, hiszen nem egyszerű lehangoltságról, szomorúságról van szó, hanem olyan komplex tünetegyüttesről, ami további súlyos betegségekhez vezethet, és elviselhetetlenné teszi a beteg élet. Ha téged is sújtanak a depresszió tünetei, próbáld meg a következő három dolgot rendbe tenni az életedben – ettől szinte biztosan sokat javul majd az életkedved.

 

Egy elmélet szerint az ember boldogsága három lábon áll: olyan munkát végez, amit szeret és amiből meg tud élni, kiegyensúlyozottak az emberi kapcsolatai, és végül rendben van a spirituális élete is. Ha e háromból kettő a helyén van, akkor még elviselhető, jónak mondható életet élhet, de ha ennél többel van gond, akkor ott felüti a fejét a kétségbeesés és a depresszió.

Ezt tedd rendbe az életben, ha szeretnél kikerülni a depresszióból

Emberi kapcsolatok

Ha megfosztanak minket emberi kapcsolatainktól, kizárnak a közösségből, az a legszörnyűbb büntetések egyike. A közösséghez tarozás és a törekvés, hogy a közösségben minél megbecsültebb helyet vívjunk ki magunknak, majdnem annyira alapvető igénye az embernek, mint a táplálkozás vagy éppen az alvás. Étel és pihenés nélkül hamar meghalnánk, és a közösségből való kizárás is vezethet ahhoz, hogy elpusztítja magát az ember. Aki viszont stabil emberi kapcsolatok hálózatában élhet, biztonságban érzi magát, nyugodtabb és boldogabb, hiszen tudja, van kire támaszkodnia a bajban. Talán erre a tényezőre van a leginkább ráhatásunk, hiszen a jó vagy rossz viszonyok kialakulásáért legalább fele részben mi vagyunk a felelősek, és sokat tehetünk azért, hogy megfelelő kapcsolatot ápoljunk embertársainkkal. Ha depresszió kínoz, és kilátástalannak látod a dolgokat, ezzel érdemes kezdened: építsd fel újra a kapcsolataidat, vedd fel a régi szálakat, és fond őket szorosabbra, adj bizalmat az embereknek és fogadd el az ő bizalmukat.

Munka, egzisztencia

Sok ember életében a legsúlyosabb válságos időszakokat az okozza, ha nincs munkája, és nélkülözni kényszerül. De nem csak az lehet baj, ha nincs miből megélned, hiszen egy rossz munkahely, ahol kisajtolja a főnök minden energiád, megaláz és közben állandóan a kollégák intrikáit kell elhárítanod éppen úgy okozhat súlyos stresszt, lelki válságot. Az ilyen munkahelytől inkább szabadulj meg, és keress más megélhetést: még akkor is jobban jársz, ha kevesebbet keresel ugyan, de kielégít és boldoggá tesz a munka, amit végzel. Fontos, hogy olyan állást találj, hasznosnak érezd magad: ha a jelenlegi munkádban nem találsz értelmet, ha nem becsülnek meg, az hosszú távon depresszióba kerget majd. Vizsgáld meg a lelki problémáid valódi okát, és ha a munkád okozza őket, akkor vegyél egy mély levegőt, és változtass!

Ezt tedd rendbe az életben, ha szeretnél kikerülni a depresszióból

Viszony a mindenséggel

Kissé talán túlzásnak hathat ez a cím, pedig az ember szorongásainak, depressziójának egyik leggyakoribb oka az a lelki bizonytalanság, amit a “mindenséggel” való rendezetlen viszonya okoz. Régebben talán könnyebb volt a helyzetünk: az élet minden területére jelentős befolyással bíró egyház megmondta, kiben, miben és hogyan kell hinni, ezen túl pedig világos és könnyen befogadható képet adott a fizikai világ képéről is, sőt még azt is meghatározta, hogyan kell helyesen élni. A képlet egyszerű volt: csak el kellett fogadni, “hinni” azt, amit mondanak, és több lelki tusa már nem is volt a témában a hívő ember életében, aki pedig nem fogadta el ezeket a dogmákat, azt kirekesztette a közösség. Ma már sokkal bonyolultabb a helyzet: lehetőséged van rá, hogy magad dönts arról, hogy spirituális szempontból mi helyes és mi helytelen, és szabadon megválaszthatod, hogy miben hiszel. Ez nagy szabadság, de magárahagyatottság is egyben, hiszen egyedül kell választ találni az élet nagy kérdéseire. Mondhatjuk ezt korunk értékválságának is, vagy hívhatjuk új értékrend születésének – a lényeg akkor is az, hogy rád hárul mindennek a terhe. Óriási teher ez: egyedül kell szembenézni olyan fogalmakkal, mint az élet értelme, a halál vagy az isten, és nagyon sokan inkább lesütik a szemüket és valamivel elfoglalják magukat, mintsem hogy elfogadható választ keressenek rájuk. A kérdés azonban ott zakatol folyton még akkor is, ha nagyon mélyre temették magukban, és állandó stresszt, feszültséget okoz. Ebből sarjadnak a megmagyarázhatatlan félelmek és a depresszió. Fontos ezért, hogy elfogadható magyarázatot találj az élet nagy kérdéseire, vagy legalább elfogadd, hogy nincs rájuk jó válasz. Az sem baj, ha visszanyúlsz a gyökerekhez, és a kanonizált vallást választod az életed zsinórmértékének – bizonyított tény ugyanis, hogy a vallásos, hívő emberek kiegyensúlyozottabbak és tovább élnek, mint azok, akik örök kétségek közt élnek. Hogy kinek van igaza, majd az idő eldönti.

Olvass még többet a betegségek lelki okairól az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top