Egészség

A 42 éves férfi most tudta meg, hogy egész életében képzelet nélkül élt

Képzeld el, hogy lecsukod a szemed, és nem látsz semmit. Teljes sötétség. A 42 éves férfinak ez teljesen természetes állapot, és eddig fogalma sem volt róla, hogy létezik olyan, hogy képzelet.

 Csukd be a szemed, és képzeld el annak az arcát, akit a legjobban szeretsz. A haját, a szeme színét, a bőre árnyalatát. Sikerül, ugye? A 42 éves Philip, ha akarná, sem tudná elképzelni!

 Philip látásával nincs semmi probléma – a torontói férfi fotósként dolgozik –, csak az elméjét nevezhetjük vaknak. A férfi ugyanis, ha lecsukja a szemét, a szemhéján kívül semmit sem lát. Teljes a sötétség. Ha azt mondják neki, képzeljen el valamit vagy valakit, fogalmakra gondol, számokra vagy nevekre, de képeket képtelen kivetíteni az agyában.

A 42 éves férfi most tudta meg, hogy egész életében képzelet nélkül élt

A furcsa jelenséget afantáziának hívja a tudomány. Először 1880-ban értekeztek róla, majd 2015-ben egy átfogó tanulmánynak köszönhetően újra reflektorfénybe került a téma. A mai világban, ahol mindent a képek uralnak, elképzelhetetlen, hogy valaki képtelen legyen vizualizálni a dolgokat! Mégis lehetséges.

 

Philip ugyanúgy álmodik, mint bármelyikünk, ám ébren nem lát semmiféle belső képet. Így olyan dolgok is nehezebbek számára, mint az emlékezés. Eddig nem értette, miért esik nehezére emlékezni emberekre, vagy arra, hol parkolt, de most már tudja, rossz memóriája az afantáziájának köszönhető. És hogy hogy fedezte fel Philip 42 év után a rendellenességét? Egy rádióműsorban hallott a dologról, és ekkor fordult meg a fejében, hogy vele is ez lehet a helyzet. Megkérdezte a lányát, ő el tud-e képzelni egy almát, mire a kislány rávágta, hogy persze. Zöld. Philipben ekkor tudatosult, hogy afantáziája van. “Furcsa, hogy eddig nem is gondoltam erre – mondja. – Hogy mások képeket látnak az elméjükben. Hogyhogy soha senki nem említette? Hihetetlen.”

Forrás: BBC

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top