Egészség

Az állattartók között kevesebb az infarktus, és a betegségekből is gyorsabban felgyógyulnak

Kutatások igazolják, hogy akik háziállatot gondoznak otthonukban, azok könnyebben le tudják vezetni az őket érő stresszt, így esetükben kisebb a szívinfarktus, a magas vérnyomás kockázata, de a betegségekből vagy a műtétek után is gyorsabban épülnek fel.

A HABRI (Human Animal Bond Research Institute) közelmúltban közzétett tanulmánya szerint kifejezetten pozitív hatással van az állattartókra kedvenceik gondozása. Ritkábban fordulnak elő közöttük az olyan betegségek, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterin vagy a szívinfarktus, és az immunrendszerük is erősebb. Mindezzel együtt óriási költségmegtakarítást is jelent az egyes országok egészségügyi rendszerének, ha polgáraik egészségesek, kevesebb orvosi ellátásra, gyógyszerre szorulnak. És úgy tűnik, ebben a kis házi kedvenceknek óriási szerepük lehet.

Egészségesebbek a kisállattartók

Az amerikai tanulmány szerint az USA-ban a 132,8 millió állattartó bizonyítottan 60 százalékkal kevesebb esetben fordul orvoshoz, mint azok, akiknek nincsenek állataik. Ez a szám pedig dollármilliókban fejezhető ki az egészségügyre háruló költségek tekintetében.

Még mindig vezető halálok a szívinfarktus

A szív- és érrendszeri megbetegedések továbbra is élen járnak a halálozási okok között. A Bayer 2016 tavaszán készített friss felmérése szerint a legrettegettebb betegség napjainkban a stroke, ugyanakkor a szívinfarktustól, a szívrohamtól és a trombózistól – a terápiás eredményeknek köszönhetően – már kevésbé félünk. Ennek ellenére vagy épp emiatt az érintettek közül sokan alig tesznek lépést a betegség megelőzésére. Pedig a legfélelmetesebb betegségek is megelőzhetők életmódváltással, gyógyszeres prevencióval. A szakemberek éppen ezért 45 éves kor felett még inkább ösztönöznek a felelős állattartásra.

Az állattartók között kevesebb az infarktus, és a betegségekből is gyorsabban felgyógyulnak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top