Egészség

Döbbenetes dolog derült ki a férfiakról

Másképp reagálnak a stresszre a nők és a férfiak. Kiderült, hogy a férfiak mégsem hideg fejjel döntenek...

A dél-kaliforniai egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy miként befolyásolja a stressz a férfiakat és a nőket döntéshelyzetben. Két kísérletet végeztek.

Pénznyeremény

Az első középpontjában a lufik álltak. Egy számítógépes játékban kellett lufikat fújni aszerint, hogy minél nagyobb a lufi, annál több pénznyeremény üti a markukat. Igen ám, de azt nem lehetett kiszámítani, hogy meddig bírja a lufi, mikor durran ki, akkor ugyanis az összes pénz elveszett. A férfiak és a nők kockázatvállalása alig különbözött a kísérletben. Legalábbis annak az első felében, amikor nyugodtak voltak. A helyzet akkor változott meg, amikor a kísérlet alanyait arra kérték, hogy jéghideg vízbe mártott kézzel fújják a virtuális léggömböket. Megemelkedett pulzusszámmal és vérnyomással már sokkal eltérőbb eredmények születtek. A nők ekkor kisebb kockázatot vállaltak, hamarabb abbahagyták a lufifújást. A férfiak pont ellentétesen viselkedtek, mintha megrészegültek volna a kockázattól.

A főnök

Egy másik kísérletben a dolgozók üzenetet kaptak főnöktől, hogy menjenek azonnal az irodába. Ráadásul még meg is várakoztatták is őket, mondván, a főnök épp telefonál. Mikor végre bejutottak, a vezető ezt a kérdést szegezte nekik: “Az apám szívinfarktust kapott, azonnal repülök hozzá. Milyen munkát tud átvenni tőlem?”

Ebben a stresszhelyzetben is eltérően reagáltak a nők és a férfiak. Az előbbiek azokat a feladatokat vállalták, amiket biztosan el tudnak végezni, azaz a képességeiken belül maradtak. Ezzel szemben a férfiak olyan projektekre csaptak le, amelyek nagyobb győzelemmel kecsegtettek, és sokkal kevésbé aggódtak amiatt, hogy tudják-e teljesíteni vagy nem.

Eltérő az agyműködés

A luftballonos kísérletben azt is vizsgálták, az agy mely területei aktívak, amikor stresszhelyzetben kell döntenünk. Az eredmény megdöbbentő: az agy két része éppen ellentétesen reagált attól függően, férfi- vagy női agyról volt-e szó. A belső hártya, azaz putamen felméri, hogy ideje-e reagálni a stresszre, és üzenetet küld az agy többi részének: cselekedj most! Amikor az agy tulajdonosa kockázatot vállal, a szigeti lebeny, más néven az anterior insula küld jelet, körülbelül mintha azt mondaná: jaj, ez rizikós!

Döbbenetes dolog derült ki a férfiakról

Férfiaknál mindkét agyterület nagyon erőteljesen működött, ami azt is jelenti, hogy a férfiakat az érzelmeik is befolyásolták a döntésben. Ez pedig pont ellentmond a hideg fejjel döntő férfiak sztereotípiájának. A női alanyoknál pedig pont az ellenkezőjét tapasztalták: egyik említett agyterület sem küldött annyira erőteljes figyelmeztetéseket, mint a férfiak esetében. Mintha a nők azt mondták volna: “Ne kapkodjunk. Csak a szükséges kockázatot vállaljuk be.” A férfiakkal szemben nem érezték azt a sürgető nyomást, ami elsietett, kockázatos döntésekre sarkallja őket.

Forrás: The Guardian

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top