Egészség

Száz évnél is tovább élnek a magyarok az ausztrál idősek otthonában

A százévesnél idősebbek többsége magyar egy ausztrál idősek otthonában. Elárulták, szerintük mi a hosszú élet titka.

 Az új-dél-walesi Blacktownban található St. Elizabeth idősek otthonában az elmúlt három év során hatan fújhatták el a 100. születésnapi gyertyájukat. A legtöbb bentlakó magyar vagy kelet-európai származású. 

 A 102 éves Török Antal korábban csendőrként dolgozott. Vörös hús helyett inkább zöldséget és halat fogyaszt, hetente pedig csupán egy pohár vörösbort engedélyez magának. Valószínűleg a génjei is szerepet játszanak magas életkorában, az édesapja 88 évesen is jó egészségnek örvendett, egy buszbalesetben halt meg.

Száz évnél is tovább élnek a magyarok az ausztrál idősek otthonában

A 103 éves Galántai Magdaléna a kemény munkának, az aktív életmódnak és a jó ételeknek tulajdonítja a hosszú életet. Fiatal korában naponta három kilométert is gyalogolt. Bár ma már nem szökdécsel úgy, mint régen, kötni igencsak szeret. Kedvenc alkoholos itala pedig a körtecider.

Száz évnél is tovább élnek a magyarok az ausztrál idősek otthonában

Mindketten aktív életet éltek és igyekeznek így tenni az otthonban is. A szakértők régóta arra figyelmeztetnek, hogy komoly egészségügyi veszélyeket rejt magában, ha azok az idős emberek, akik megtehetnék, program híján nem mennek sehova, csak a szobában ülnek.

Forrás és fotók: Daily Telegraph

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top