Egyes növények olyan antioxidánsokat termelnek, melyekkel önmagukat vagy a termésüket igyekeznek védeni a hő, a fény, a nedvesség káros hatásai ellen.
Ezeket mi is a hasznunkra fordíthatjuk, az elfogyasztott antioxidánsok ugyanis a továbbiakban a mi sejtjeinket, elsősorban a bőrsejteket védhetik a káros ultraibolya sugárzástól.
Elsősorban az élénk színű ételek között kell keresnünk a védelmet nyújtókat. Ilyen a piros, a sárga, a narancsszínű paprika, melyeknek magas a karotinoidtartalma; az érett paradicsom, a görögdinnye, a kék és a piros színű bogyók. De a zöld teának, a gyömbérnek és a kakaónak is magas az antioxidáns-tartalma. Ezek megvédik a bőrsejtek körüli lipidréteget, és óvják a sejtekben a DNS-t a sugárzástól.
Forrás: foxnews.com