Amerikai kutatóknak egy vizsgálatában mindennaposnak számító antibiotikumokból álló koktéllal sikerült a kísérleti egerekben az Alzheimer-kórra jellemző fehérjelerakódások számát jelentősen csökkenteni az agyban.
A kontrollcsoporthoz képest fél év után sokkal kevesebb fehérjelerakódást találtak az antibiotikumot szedő egerekben, tehát a gyógyszerkoktél lassította az Alzheimer-kórt. A feltételezések szerint az antibiotikum az emésztőrendszerben élő egyes baktériumokat pusztította el, míg másoknak lehetőséget nyújtott a szaporodásra, és az ennek következtében fellépő biokémiai változások indíthatták be vagy segíthették az immunrendszer azon működését, hogy sikeresen eltakarítsa a fehérjelerakódásokat.
Az emésztőrendszer és a benne élő sok százmilliónyi baktérium hatása a test működésére egyre inkább a kutatások homlokterébe kerül, és nem csak az Alzheimer-kór, de például a multiplex szklerózis vagy az autizmus esetében is.
Forrás: dailymail.co.uk