Egészség

Meglepő okok miatt adjuk a hálapénzt

Összetett felmérésben derült ki, hogy a magyarok nem hálából adják a hálapénzt, hanem mert úgy gondolják, elvárja az orvos.

A Nézőpont Intézet frissen alakult, és beszédes nevű Gazdaságfehérítési Kerekasztalának felmérésből kiderült, hogy a paraszolvencia működésében a hála játssza a legkisebb szerepet. Sokkal inkább előnyszerzés, kényszer vagy az elvárásoknak való megfelelés áll a háttérben.

Meglepő okok miatt adjuk a hálapénzt

Az ezerfős kutatásban részt vevők szerint az orvosok és nővérek fizetésének emelésével lehetne visszaszorítani a hálapénzt. A megkérdezettek fele az elmúlt egy évben közvetve vagy közvetlenül mind kapcsolatba kerültek a magyar egészségüggyel, és minden második ember fizetett hálapénzt valamilyen orvosi kezelést követően.

A paraszolvenciát adók közel hatvan százaléka nem hálából és elégedettségből, hanem félelemből, másoknak való megfelelés miatt vagy előnyszerzés érdekében fizetett. Harminchét százalék az, aki valóban hálás a doktorok és nővérek munkájáért. Akad olyan is, aki azért fizetett, mert megsajnálta a kórházi dolgozókat.

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top