Egészség

Adatokat gyűjt a felhasználókról az okos szexjáték

A mindenféle szenzorokkal felszerelt okoseszközök az élet egyre több területén ott vannak. Egy amerikai nő nemrég megdöbbenve tapasztalta, hogy az okostelefonjáról is vezérelhető vibrátora személyes adatokat szivárogtat a gyártó cégnek. Az ügyből fontos, mérföldkőértékű per lehet.

A We-Vibe nevű okosvibrátort a kanadai Standard Innovation gyártja. Egyik felhasználójuk nemrég beperelte őket, mert az eszközről kiderült, hogy rögzíti a felhasználó által választott erősségi fokozatot, illetve vibrációs mintát, az eszköz használatának időpontját, valamint a felhasználó email-címét, amelyet ezután továbbít a gyártónak.

A nő kártérítési igénnyel fordult a bírósághoz, mivel erről az adatgyűjtésről a cég előzetesen semmilyen formában nem tájékoztatta.

A kis árulkodós (Fotó: We-Vibe)
A kis árulkodós (Fotó: We-Vibe)

“Egy dolog gyűjteni a felhasználási adatokat egy okos kávéfőzőről, és egy teljesen másik terület, ha hasonló módon adatokat gyűjtünk egy szexjáték felhasználójáról” – nyilatkozta a Motherboardnak Ken Munro, a Pentest Partners cyberbiztonsági cég kutatója.

Az internetre csatlakozó szexuális segédeszközök közül már többről kiderült, hogy rögzítik a felhasználók bizonyos adatait, egy Android-alapú eszközről még azt is kiderítették, hogy a használata során készült fotókat egy memóriakártyán tárolja.

A Standard Innovation azzal védekezett, hogy az adatokat termékfejlesztési céllal gyűjtötték: “ha például a felhasználók többsége a legerősebb fokozatot használja a legtöbbet, ez jelentheti azt, hogy az eszköz alapvetően túl gyenge” – áll a cég által kiadott közleményben.

Bár a vállalat szerint eddig nem látott napvilágot olyan információ, amely szerint bármelyik ügyfelük adatai kiszivárogtak volna, de a cég hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartják ügyfeleik személyiségi jogait, ezért behatóan foglalkoznak az adatgyűjtés kérdésével. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez pontosan mit jelent.

További cikkek szexjátékokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top