Nem érzelmi okokból, hanem ősi ösztöntől hajtva fogyasztjuk szívesen a magas kalóriatartalmú élelmiszereket – állítja dr. Yoni Freedhoff, az Ottawa Egyetem diétaszakértője.
A szakember szerint a fogyókúrázók általában a nap bizonyos meghatározott szakaszaiban, leggyakrabban délután vagy este érzik úgy, hogy el kell hagyniuk a biztonságos “barlangot”, és fel kell tölteniük az energiakészleteiket. Az ősember vadászó-gyűjtögető életmódot folytatott, ebből eredően pedig a mai napig is ösztönösen az olyan ételek iránt sóvárgunk, melyeknek magas a zsír- és a cukortartalma, nem pedig a leveles zöldségek után például. Vagyis ebben a megközelítésben a fogyókúra megszegése egészségtelen ételek fogyasztásával nem más, mint a túlélési ösztön érvényesülése.
Dr. Freedhoff azt tanácsolja a diétázóknak, hogy naponta inkább többször egyenek kevesebbet, így a test folyamatosan megkapja a szükséges kalóriát és fehérjét, megelőzhetők a hirtelen fellépő éhségrohamok.