Egészség

A férfi agya megváltozik, amint apa lesz

Minden fejben dől el, ki ne ismerné a mondást. Az apaság azonban tényleg megváltoztatja a férfiakat, és ez nem csupán egy jól csengő szlogen, hanem biológiai tény. Lássuk, mi is történik a fejekben!

Az emberek azon emlősfajok közé tartoznak, akik jelentős szerepet töltenek be az utódok gondozásában. A szoptatást kivéve az apa egyenrangú az anyával. Mindezt pedig az agyban fellépő változások teszik lehetővé. A tudomány nemrégiben fedezte fel, hogy az apák agyában hasonló neurális hálózatok kapnak főszerepet, amikor a gyerek gondozásáról van szó, mint az anyákéban. Arra is fény derült, hogy nemcsak az anyák testében történnek hormonális változások, de az apáknál is végbemennek, és ezek kihatnak az agyra és a viselkedésükre is. Egy friss tanulmány 89 kismamát és kispapát vizsgált, elsősorban az agyi aktivitásukat követve. A kísérleti alanyoknak videófelvételeket vetítettek, amelyek egy részében saját gyerekeik is szerepeltek. Külön vizsgálták az anyákat és az apákat, illetve azokat a homoszexuális férfiakat, akik női segítség nélkül nevelték gyermeküket.

A PNAS folyóiratból kiderült, hogy mindhárom csoport agyában az érzelmek feldolgozásáért és a szociális megértésért felelős neurális hálózatok aktiválódtak. A homoszexuális apák esetében az agyi tevékenységek szinte tökéletes egyezést mutattak az anyák agyi folyamataival. Vagyis a tanulmány szerint a szülői feladatok ellátásáért felelős agyi hálózat ugyanolyan mindkét nemnél.

A férfiak agya megváltozik, amint apák lesznek

Hormonális változások

A nők testében a terhesség, a szülés, a szoptatás hormonális változásokat idéz elő. Mindez azonban a férfiakra is jellemző, ugyanis a Princeton Egyetem pszichológusainak kutatásai kimutatták, hogy az állatoknál és az embereknél az újdonsült apák szervezetében megnő az ösztrogén, az oxitocin, a prolaktin és a glükokortikoid hormonok szintje. A hormonális változásokat az anyával és a gyermekkel létrejövő kapcsolat indítja el a férfiaknál, állítja a tanulmány. Kimutatták azt is, hogy a gyerekeikért különösen rajongó apáknál magasabb oxitocinszint mérhető.

Csökken a tesztoszteronszint 

A kispapáknak csökken a tesztoszteronszinjük, aminek az lehet a biológiai magyarázata, hogy az agresszív viselkedést visszaszorítsa. A rágcsálóknál viszont ennek az ellenkezőjét látták: a hím tesztoszteronszintje emelkedett, ami a védelmező magatartás felerősödésével járt.

Emelkedik az oxitocinszint

Az apák szervezetében megemelkedik az oxitocinszint bizonyos tevékenységek hatására. Például a baba feldobása vagy az arc összedörzsölése a babáéval is ilyen, ezek mind-mind hormonszint-emelkedéssel járnak. Ennek a fordítottja is működik: vagyis az oxitocinszint emelkedése is kiválthat gondoskodó magatartást. Egy régebbi kísérlet azt is kimutatta, hogy egy adag oxitocin felszippantása után az apák lelkesebben játszanak a gyerekeikkel, és a gyerekek is szívesebben játszottak az apjukkal. Állatkísérletekben azt figyelték meg, hogy az utódok születése új neuronok keletkezését indukálja az apák agyában. A kutatók szerint ezek az új idegsejtek azért jönnek létre, mert a környezet ingergazdagabb lesz, így az “atyai” szervezetnek válaszolnia kell az új kihívásra, nevezetesen az utódok felnevelésére. Amikor a hím pocok először találkozott kölykeivel, a hippokampusz néven ismert agyterületen felgyorsult a sejtek számának gyarapodása.

A férfiak agya megváltozik, amint apák lesznek

Még több az apákról: 

  • 10 apuka, aki kiérdemelte a tökéletes apa címet – vicces fotók
  • Szuperapu: “Apa azt mondta, a felhők a felhőgyárban készülnek, a pillanatragasztó megragasztja a pillanatot”
  • Egy apa útmutatója, hogy milyen férfihez menj feleségül

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top