Egészség

Még egy szuperkórház létesülhet Budapesten

Ha az egyetemi kórházak létrehozásáról szóló törvényjavaslatot elfogadják, öbb kórház is a Semmelweis Egyetemhez kerülhet, így pedig létrejöhet egy újabb szuperkórház a fővárosban.

A két pesti és a két budai szuperkórház mellett a Semmelweis Egyetem (SE) is kiemelt szerepet kapna a jövőben a fővárosban és a környékén élők egészségügyi ellátásában – írja a Magyar Idők.

Ehhez az kellene, hogy az SE-n is meglegyen az egészségügyi szolgáltatások teljes spektruma, ám ezek közül jelenleg még több is hiányzik, így például a sürgősségi és a krónikus ellátás. Abban az esetben viszont, ha létrejön az egyetemi kórházi kategória, és több közkórház, így a Rókus-, a Merényi- és Szent János-kórház egy része is a Semmelweis Egyetemhez kerül, akkor a hiány megoldódik.

Már a parlament előtt van az egyetemi kórházak létrehozásáról szóló törvényjavaslat. Ennek értelmében kormányrendelet határozza majd meg, hogy mely intézményekből lesz egyetemi kórház.

A gyakorlati oktatási lehetőségek bővítésének szükségességével érveltek a törvényjavaslat mellett a benyújtók és Palkovics László oktatásért felelős államtitkár is. A külföldi orvostanhallgatók magyarországi képzése ugyanis évi mintegy 35 milliárd forintos összbevételt hoz, ám jelenleg nincs elegendő gyakorlati képzőhely, ezért sokan az elméleti képzés után más egyetemre mennek gyakorlatra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top