Egészség

A kórházaknak jobban megéri az amputáció, mint az érműtét

Túl magas az amputációk száma Magyarországon a többi uniós országhoz képest. Nem véletlenül: a combközépi amputációért többet fizet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

Magyarországon háromszor annyi amputációt végeznek el, mint az Európai Unió többi országában; ez az arány pedig nem változik – írja a Magyar Hírlap a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (Reszasz) adatai alapján. Az utóbbi években egyik kormányzat alatt sem sikerült alapvető javulást elérni az érsebészet állami egészségügyi finanszírozásában, mivel az úgynevezett rekonstrukciós érműtétekért a kórházak általában nem kapnak annyi támogatást, amennyibe a beavatkozás kerül.

Az egyik legjellemzőbb adat, hogy egy combközépi amputációért többet fizet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), mint a végtag megmentését célzó, az elzáródott verőeret áthidaló műér beültetéséért vagy saját érből elkészített áthidalás elvégzéséért.

Az augusztus 1-jén megjelent új HBCS (homogén betegségcsoportok) finanszírozás változása nem vette figyelembe az érsebészeti-angiológiai radiológiai szakmai közösség elmúlt években beadott javaslatait. Ennek következtében továbbra sem várható javulás: az intézmények nem érdekeltek gazdaságilag az érbetegek ellátásában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top