Egészség

Be kell zárni a baromfikat a madárinfluenza miatt

Három megyében már csak zártan lehet baromfit tartani az országos főállatorvos rendelkezése szerint. Etetni és itatni amúgy sem szabad már egy hete, csak fedett, zárt térben.

Miután újabb három Bács-Kiskun megyei településen ütötte fel fejét a madárinfluenza H5N8 törzse, az országos főállatorvos elrendelte a baromfi zártan tartását Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyékben. Az intézkedéssel tovább csökkentenék a lehetőségét annak, hogy a háziszárnyas-állomány kapcsolatba kerüljön a vadon élő madarakkal.

Vonuló madarak fertőzik meg a házi állományt
Vonuló madarak fertőzik meg a házi állományt

A két hónapja azonosították és azóta fertőz a vonuló récefélék vándorlási útvonalán a madárinfluenza H5N8 törzse, a fertőzésveszély 2017 tavaszáig fennáll az Európai Unió területén, illetve a récék vonulási útvonalán. A madárinfluenza igencsak betesz a csirkék, libák és pulykák exportjának, a fertőzésveszély miatt nem kér a magyar szárnyasból Kanada, Szerbia, a Dél-Afrikai Köztársaság, Izrael, Japán, Hongkong és Szingapúr.

A H5N8 vírustörzs a baromfiállományokra veszélyes, emberi megbetegedést nem okoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top