Egészség

Újabb bizonyíték, hogy az aszpartám káros az egészségre

Kutatók újabb bizonyítékot találtak az aszpartám káros hatásaira. A mesterséges édesítő csöppet sem fogyaszt, éppen ellenkezőleg, használata mellett jóval több kalória kerül a szervezetbe, és a hason megjelenő zsírpárnák is ennek köszönhetők.

Kutatók egy csoportja bebizonyította, hogy az aszpartám nem segít a súlycsökkenésben. A mesterséges édesítőszerről nem először derül ki, hogy mégsem olyan egészséges, mint azt korábban hitték, pedig továbbra is igen gyakran fordul elő cukorhelyettesítőként az üdítőitalokban.

A Massachusetts General Hospital kutatói megtalálták az okot is, miért nem segít a fogyásban az aszpartám. Az Applied Physiology, Nutrition and Metabolism szaklapban közzétett tanulmányukból kiderül, az aszpartám bomlásából keletkező fenil-alanin megakadályozza annak az enzimnek a működését, amely a metabolikus szindróma kifejlődését előzné meg. A metabolikus szindróma pedig napjaink egyik leggyakoribb összetett anyagcserezavara, tünetei a hasra hízás, a zsíranyagcsere-zavar, magas vérnyomás, cukorbetegség.

A kutatók azt is bizonyították, azok az egerek, amelyeknek aszpartámot is adtak, több súlyt szedtek fel, és a metabolikus szindróma több tünete is megjelent náluk. Ezzel szemben azok az egerek, amelyek egyáltalán nem kaptak aszpartámot – de ugyanazt ették, mint a másik csoport –, semmilyen tünetet nem produkáltak.

A mesterséges édesítőszereknek épp az lenne a feladatuk, hogy segítsék a súlycsökkenést és csökkentsék a metabolikus szindróma tüneteinek kialakulását. Eddig már több klinikai kutatás mutatta ki, hogy ezekkel a termékekkel nem lehet ezt a célt elérni, sőt némelyek rosszabbat tesznek a fogyasztókkal, hiszen károsak az egészségre.

A kutatók szerint az emberek nem értik, miért nem működik az aszpartám a diétás üdítőkben. Pedig több tanulmány is kimutatta, ezek az édesítők fokozzák az éhséget, így fogyasztásukkal a kalóriabevitel nemhogy kevesebb lesz, épp ellenkezőleg, jócskán megnövekedhet az étvágy következtében – tudta meg az Index.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top