Egészség

Golf, bowling és kosárlabda: így tartják magukat formában az amerikai elnökök

Az amerikai elnök élete elég megterhelő, nem véletlen, hogy annyira beleőszülnek és ráncosodnak négy-nyolc év alatt a világ leghatalmasabb emberei a munkába. A stressz ellen jó fegyver a sport és a mozgás, az USA első emberei pedig vérmérsékletüknek és érdeklődésüknek megfelelően vitték be a különböző mozgásformákat a Fehér Házba. Lássuk, ki hogyan tartotta magát formában.

Donald Trump jelenlegi megválasztott amerikai elnökről tudni lehet, hogy nem egy kifejezett fitneszguru, a lendületes gesztusairól és nagy hangjáról ismertté vált politikus-üzletember azonban meglepő kijelentést tett a testmozgással kapcsolatban.

“15-20 000 ember előtt beszélni nagyon komkoly munka, ráadásul én sokat mozgok ilyenkor, szóval azt hiszem, ez önmagában elég egészséges” – mondta Trump még szeptemberben a The Dr. Oz Show vendégeként. “Ráadásul ezeken a helyeken jellemzően nagy a forróság is, olyan, mint egy szauna, szóval ezt tekinthetjük a sportolás egyik formájának.”

Legalább annyira unortodox kijelentés, mint számos Trump-megnyilvánulás az elmúlt másfél évből. Az ingatlanmogulból lett megválasztott elnök azonban nem nélkülözi teljesen a sportot, ugyanis lelkes golfjátékos. Persze gyanúnk szerint ennek több köze van az elegáns klubok ápolt gyepén megkötött üzletekhez, mint a kalóriák égetéséhez, de tagadhatatlan, hogy Trump szívéhez közel áll az arisztokrata sport.

Szintén kedveli a golfot a jelenleg még hatalmon lévő Barack Obama is, akit több támadás is ért az elmúlt nyolc év során, amikor egy-egy golfozós fotó előkerült róla. A demokrata elnök emellett rajong a kosárlabdáért is, sőt maga is űzi ezt a sportot: elnökké választása után rövid idővel már fel is állítottak egy palánkot a Fehér Ház kertjében, de Obamáról több videó is felkerült már a videómegosztó oldalakra, amelyen éppen hárompontosokat vagy büntetőket dobál.

Mintha csak Michael Jordant látnánk: Obama szenvedélye a kosárlabda (Fotó: Tumblr)
Mintha csak Michael Jordant látnánk: Obama szenvedélye a kosárlabda (Fotó: Tumblr)

De térjünk vissza egy kicsit a golfhoz, ez ugyanis több amerikai elnök kedvelt mozgásformája volt: Gerald Ford, elődje, Richard Nixon, de Dwight D. Eisenhower, Warren Harding, Woodrow Wilson, William Howard Taft, Ronald Reagan, George W. Bush, édesapja, George H. W. Bush és Bill Clinton is gyakori vendég volt a golfpályákon. Ez nem túl meglepő, hiszen egy részük még valódi arisztokrata volt, de a modernebb elnökök is olyan elit körökből kerültek ki, ahol a golfozás szerves része a társadalmi életnek. Beszédes szám, hogy az USA legutóbbi 18 elnöke közül 15-en hódoltak az elegáns sportnak.

Lóhátra termett elnökök

Az USA első elnökei természetesen képzett lovasok is voltak, hiszen abban az időben ez volt az egyik leggyorsabb közlekedési mód. George Washington és Thomas Jefferson kifejezetten tehetséges lovasnak számított. Az akkori közlekedési szabályok szerint az elnöknek nem kellett elsőbbséget adnia a kereszteződésekben, ezt pedig előszeretettel ki is használták, gyakori volt a Fehér Háznak otthont adó Pennsylvania Avenue-en végigvágtázó elnökök látványa.

Richard Nixon gurít: a botrányhős elnök imádott bowlingozni (Fotó: Tumblr)
Richard Nixon gurít: a botrányhős elnök imádott bowlingozni (Fotó: Tumblr)

Theodore Roosevelt igazi amerikai férfiként a vadászatnak hódolt, amennyiben ezt a fajta mozgásformát sportnak tekinthetjük. Egy ízben egy hatalmas vadásztúrán állítólag több mint 11 000 vadat ejtett csapdába vagy lőtt le az USA 26. elnöke. Emellett teniszezni is szeretett, ezért építtetett egy teniszpályát a Fehér Ház kertjébe.

Herbert Hoover már kifejezetten egészségtudatosnak számított: az USA 31. elnöke már táplálkozási tanácsokat is kért, emellett rendszeresen tornázott a Fehér Ház gyepén. Az edzéshez egy nehéz medicinlabdát használt, amellyel egy a röplabdához hasonló játékot is kitaláltak. Ezt, az elnök tiszteletére Hooverballnak nevezték el.

Franklin D. Roosevelt nem igazán tudott sportolni, mivel betegség miatt deréktól lefelé lebénult és kerekesszékbe kényszerült. Mivel nem akarta, hogy ezt a nyilvánosság megtudja, rengeteget tornázott, úszott, és elérte, hogy kis távolságokat bot segítségével meg tudott tenni. Hobbija a bélyeggyűjtés volt.

Vitorlázó elnök és a Fehér Ház bowlingpályája

Harry S. Truman elnök a sport helyett a zenét részesítette előnyben: édesanyja tanította meg zongorázni, ezt pedig előszeretettel gyakorolta is, korabeli beszámolók szerint kifejezetten szépen játszott.

A Kennedy klán tagjai szintén az amerikai felső osztály tagjai voltak, ám ők nem a golfpályák gyepén múlatták az időt, hanem a habokat szelték luxusvitorlásaik fedélzetén. A vitorlázás a golfhoz hasonlóan a sport és a társadalmi esemény keresztmetszetében található, így nem meglepő, hogy a Kennedy család is sok prominens személyt látott vendégül hajóin.

JFK és családja elit vitorlázó körökben is mozogtak (Fotó: Library of Congress)
JFK és családja elit vitorlázó körökben is mozogtak (Fotó: Library of Congress)

Az USA egyik legbotrányosabb elnöke, a Watergate-botrány miatt lemondásra kényszerülő Richard Nixon és felesége, Pat szenvedélyes bowlingozó volt. A Fehér Háznak természetesen van saját bowlingpályája, azonban a republikánus elnök harcolta ki, hogy azt egy közeli épületből egyenesen az elnöki rezidenciára telepítsék át.

A Nixon örökébe lépő Gerald Ford a golf mellett sokat úszott, ezért 1975-ben kültéri medencét építtetett a Fehér Ház kertjébe, ez később átkerült az épület egyik fedett részére.
Jimmy Carter ennél jobban kedvelte a természetjárást, és lelkes horgász volt a hetvenes években. Ronald Reagan a golf mellett pedig lovagolni szeretett, nagy elődeihez hasonlóan.

Bill Clinton és lánya, Chelsea futás közben (Fotó: Tumblr)
Bill Clinton és lánya, Chelsea futás közben (Fotó: Tumblr)

Bill Clinton nevéhez kevésbé a sport, mint a szaxofon kötődik, az USA 42. elnöke ugyanis szenvedélyes hobbizenész, emellett keresztrejtvényfejtéssel tornáztatta az agyát. Ettől függetlenül adott a mozgásra is, kifejezetten jó futó volt, aki rendszeresen hárommérföldes körökkel tartotta magát formában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top