Egészség

Minden, amit tudnod kell az agyhártyagyulladás elleni védőoltásról

A jó hír az, hogy létezik oltóanyag az agyhártyagyulladás B- és C-típusa ellen is. A rossz hír viszont az, hogy ez a magyar családok legtöbbjének megfizethetetlen.

A fertőző agyhártyagyulladás rendkívül veszélyes betegség, amelyet sok esetben nem tudnak meggyógyítani az orvosok, mert nagyon agresszív, és gyors lefolyású. A múlt heti haláleset és az újabb megbetegedés miatt nemcsak a sajtóban, de a szülők fejében is kavarognak a gondolatok. Beoltassam vagy sem? A gyermekorvosok szerint az egyetlen

lehetséges megoldás az oltás. Először jöjjenek a csupasz tények: A meningococcus baktérium okozta megbetegedés (a vérmérgezés és az agyhártyagyulladás) Magyarországon ritkán, évente 30-50 esetben fordul elő, a kórokozó többnyire a baktérium B vagy C típusa. A múlt évben 36 esetet jelentettek be, ennek háromnegyede B csoportú volt. Kilenc beteg nem élte túl, a halálozás tehát 25% volt, ami nemzetközi összehasonlításokban nagyon magas, az európai átlag csupán 8%.

 A gyerekorvosok tanácsa:

A betegség megelőzésének legeredményesebb módszere a védőoltás. Jelenleg mindkét, hazánkban gyakran előforduló szerocsoport, a B- és C-típus ellen hatékony vakcinával rendelkezünk, és forgalomban van az Európa több országában előforduló W135, valamint a már hazánkban is felbukkant Y szerocsoportok ellen is védettséget biztosító négykomponensű (A,C,Y,W135) oltóanyag is. A fertőzés csecsemőkorban a leggyakoribb, ezért a betegség védőoltással történő megelőzése ebben az életkorban kiemelt jelentőségű. Az oltási sorozat ilyenkor több, néhány héttel egymást követve alkalmazott oltásból áll. Minthogy a vakcina által elérhető védelem még így sem életre szóló, a csecsemőkorban adott C-típusú védőoltás ismétlése 5-6 év után, de a fertőzés emelkedő kockázata miatt legkésőbb serdülőkorban ajánlott. Ekkor javasolják a Meningococcus-B elleni, Bexsero nevű védőoltást is azoknak, akik ilyen oltást korábban még nem kaptak.

Sokba kerül az agyhártyagyulladás elleni oltóanyag

Csecsemőkorban a C-típus elleni védőoltás ára államilag támogatott, két éves kor felett a vakcinák vény ellenében az alábbi árakon szerezhetők be:

  • MenC ellen: NeisVacC, Menjugate:                     7-  8.000 Ft
  • MenACWY ellen: Menveo, Nimenrix:                 12-13.000 Ft
  • MenB ellen: Bexsero:                                          27-30.000 Ft

A C-típus elleni vakcina a 2017-től születettek számára a közeljövőben térítésmentes lesz.

Egy lányom van, ő most lesz 14 éves, kiskorában megkapta a C-típusú agyhártyagyulladás elleni védőoltást, amit eddig nem is tudtam, hogy ajánlatos megint ismételni. És szívesen beadatnám neki a B ellenit is, de az több mint 50 ezer forint lenne, erre viszont nincs pénzem. Esetleg kölcsön is kérhetek, de arra gondolni sem merek, hogy a nagycsaládosok hogyan oldják meg…
 
Sokba kerül az agyhártyagyulladás elleni oltóanyag

Akkor egy kicsit számoljunk! 

A két gyerekem megkapta kiskorában a C-típus ellen az oltóanyagot, ezt érdemes kamaszkorban frissíteni, tehát az kettőjüknek 15-16 ezer forintba kerül. Ha a B ellen is szeretném beoltatni őket, akkor annak az árát négyszer kell venni, hiszen ezt az oltóanyagtípust duplán kell beadatni, és két gyerekkel számolva ez összesen 27 ezerszer kettő, vagyis 54.000, és ezt kell duplázni, hiszen kettő gyerekem van, vagyis 108 ezer forint.

A C ismétlésével együtt összesen 123 ezer forintot kellene a közeljövőben kifizetnem a védőoltásokért. Három gyereknél már 200 ezer forint magasságában járunk, és nincs is kedvem tovább számolni. A legtöbb magyar családnak ez akkora kiadás, amit nem tud kifizetni, miközben a gyerek egészsége mindennél fontosabb, és nem vitatom, hogy a szülők többsége igenis gondos és odafigyel a gyereke egészségére. És közben vadul számolok, hogy évente 50 megbetegedés fordul elő az országban, de ez abban az esetben a tények nem vigasztalnak, ha pont az én gyerekem lesz az egyik közülük. És nem értem, hogy miért nem lehet ezeket a vakcinákat olcsóbban vagy netán ingyenesen megkapni, ha a gyerekek élete múlhat rajta…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top