Rosszat jelezne az edzés közbeni kipirulás?

nlc | 2016. December 16.
Egy jó kis kardioedzés után szuperül érezzük magunkat, igaz, megizzadtunk kicsit, de teli vagyunk energiával, feltöltődtünk endorfinokkal, majd kicsattanunk. Aztán mikor valaki megkérdezi, jól vagyunk-e, vagy a mosdó tükrében meglátjuk vörösre vált arcunkat, kicsit lelohad az örömünk. Aggódnunk kell, ha kipirulunk?
Rosszat jelezne az edzés közbeni kipirulás?

Sokan utálják az edzés utáni kinézetüket, főleg a kipirult arcuk miatt. Valóban nem a legvonzóbb látvány, aggodalomra azonban csak ritkán ad okot.

A kipirulás annak a jele, hogy keményen dolgozunk, és a testünk hőt termel. Amikor elkezd felszökni a testhő, nem csak az izzadság hűt: a bőr vérerei is kitágulnak, hogy csökkentsék a test melegét. Az arc azért válik pirossá, mert meleg, oxigéndús vér áramlik a bőr felületéhez, ami segít lehűlni, és megvéd a túlmelegedéstől.

Ha csak a kipirosodást tapasztalod, ne ijedj meg, nyugodtan eddz tovább! Ha azonban a vörös arc mellé szokatlan fáradtság, a normálisnál több izzadás és szédülés társul, hagyd abba az edzést, mert esélyes, hogy hőkimerülés fenyeget. Ez leginkább meleg, párás kinti időben, vagy túlfűtött, levegőtlen helységben fordulhat elő. Ilyenkor vedd át a feszes ruhákat száraz kényelmesekre, és igyál sok vizet.

Mindenesetre maga a kipirulás semmi rosszat nem jelent az egészségedre, azzal pedig, hogy nem ez a legelőnyösebb arcod, ne is foglalkozz, csak gondolj az edzés jótékony hatásaira!

Forrás: Popsugar

Exit mobile version