Egészség

Szűrővizsgálatot ajándékba – ezért még lesz hálás a férjed

Az egészséges élet az értékelhető és minőségi élet. Bizonyos kor felett már olyan változások indulhatnak útjára a testben, melyek egyszerű szűrővizsgálatokkal kimutathatóak, tehát a férjed, párod biztosan nem fog megsértődni, ha elküldöd egy teljes kivizsgálásra.

De mit érdemes kivizsgálni? Felsoroljuk, és azt is elmondjuk, hogy miért ezeket. Fontos megjegyezni, hogy szűrővizsgálatra nem csak akkor kell menni, amikor már panaszunk van, mert a betegségek nagy részének kialakulása megelőzhető az arra utaló jelekből. A szűrés minden korosztálynak ajánlott, de 35 éves kor felett az általános viszgálatok már éves szinten javallottak. A szűrések gyakoriságát természetesen össze kell vetni az életvitellel, mert aki stresszben éli a mindennapjait, annak sűrűbben kell egyes vizsgálatokat elvégeztetni, vagy akinek hajlama van például a vastagbélrákra, annak gyakrabban kell tükrözésre mennie, mint másnak. 

1. Labor, azaz vér- és vizelet vizsgálat

Alapvetés. A magas koleszterin, a vércukorszint, és még egy sornyi dolog látszik belőle, melyek megmutatják, hogy esetleg milyen további vizsgálatokat kell elvégezni. 

2. Széklet vizsgálata

A véres széklet egyáltalán nem jó jel, a vér viszont sokszor nem is látszik szabad szemmel. Ha véres a széklet, akkor jön képbe a következő pont, azaz: 

3. Mellkas röntgen

A tüdő kóros elváltozásai mutathatók ki vele. 

Ezért még lesz hálás a férjed – ajándékozz neki orvosi szűrést

4. Prosztata szűrés

Azaz a PSA vizsgálat, mely egy vérvételt és egy urulógiai vizsgálatot takar, melynél a végbélen keresztül tapintják ki a prosztatát. A kettőből együtt már lehet következteni elváltozásra, vagy arra, hogy fennáll-e a prosztatarák veszélye, esetleg már a kapuban van-e a betegség. 

3. A béltükrözés, más néven kolonoszkópia

Érzéstelenítéssel könnyen kibírható vizsgálat, és kiderül, hogy a bélfalon található-e bármilyen elváltozás, például polip, amiből az évek során akár daganat, például vastagbélrák is kialakulhat. Férfiaknál negyven éves kor felett 3-4 évente illene elvégeztetni a vizsgálatot, akinek pedig hajlama van rá, azoknál maximum 2 évente.

6. EKG vizsgálat

A szív-és érrendszeri megbetegedésekre derülhet fény belőle, egyes esetekben szív ultrahangot is csinálnak mellé, mivel így még biztosabb a diagnózis, vagy éppen a negatív lelet. EKG-val vizsgálható a percenkénti szívverések száma és szabályossága, a ritmuszavarok és péládul a szívizomzat károsodása is.

Ezért még lesz hálás a férjed – ajándékozz neki orvosi szűrést

7. Nyaki ér ultrahang, és Doppler vizsgálat

A Doppler vizsgálat abban különbözik a sima ultrahangos vizsgálattól, hogy nemcsak a szervek elhelyezkedését és méretét észleli és érzékeli, hanem az erekben folyó vér áramlási sebességét. Az agyba a nyaki ereken keresztül áramlik a vér, amennyiben itt észrevesznek egy szűkületet, az még egy agyvérzéstől is megmentheti a vizsgált alanyt.

8. Pajzsmirigy-ultrahang

A pajzsmirigy rendellenességeit, elváltozásait és cisztákat deríthetnek fel vele, a vizsgálattal daganatos betegségek nyaki nyirokcsomóáttétei is kimutathatók. Amennyiben elváltozást találnak, az eljárást szövetteni vizsgálat követheti

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top