Egészség

Hatékonyan gátolja a trippert ez az egyszerű módszer

Ausztrál kutatók érdekes felfedezést tettek: egy hétköznapi szájhigiéniai megoldás hatékonyan gátolja a gonorrhea terjedését.

A melbourne-i Monash University, illetve a University of Melbourne munkatársai figyelték meg, hogy a Listerine szájvíz használata csökkenti a trippert vagy gonorrheát okozó baktériumok terjedését.

A klinikai vizsgálat során elsősorban olyan férfiakat vizsgáltak meg, akik más férfiakkal létesítettek szexuális kapcsolatot: összesen 196 meleg vagy biszexuális férfit vontak be a kutatásba, akiknél korábban kimutatták a gonorrhea jelenlétét a szájukban vagy a torkukban.

A kutatók most nagyobb mintán is letesztelik a felfedezésüket (Fotó: Tumblr)
A kutatók most nagyobb mintán is letesztelik a felfedezésüket (Fotó: Tumblr)

Közülük 58-an adtak pozitív mintát későbbi kontrollvizsgálatok során, 2015 májusa és 2016 februárja között. A kutatók a csoport tagjait kettéválasztották, közülük 33-an szájvízzel, 25-en sóoldattal öblögettek.

Az eredmények szerint az előbbi csoport tagjainál 52 százalék, míg utóbbiaknál 84 százalékban volt megtalálható a baktérium, mindössze egy perces öblögetés után.

A Sexually Transmitted Infections című szaklapban megjelent kutatási anyag szerzői azt írják: “adataink arra utalnak, hogy a szájvíz használata hatékony lehet a gonorrhea kondom nélküli terjedésének gátlására, azonban ennek igazolására további kutatások szükségesek”.

“A szájvíz olcsó, könnyen használható, és hatékony szer a gonorrhea baktériumok szaporodásának gátlására, érdemes a további vizsgálatokra” – írják a kutatók.

A vizsgálatot most nagyobb mintán is megismétlik, hogy igazolják a felfedezést. A kutatók arra is keresik a választ, hogy milyen hosszan tartó védettséget ad az öblögetés.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a megelőző védelem azért is fontos, hogy meggátolja egy esetlegesen antibiotikumoknak is ellenálló baktériumtörzs megjelenését.

A gonorrhea könnyen átadható két ember között, ha védekezés nélkül folytatnak szexuális aktust, legyen szó orális, vaginális vagy anális aktusról. A fertőzött férfiak tíz, a nők ötven százalékánál nem jelentkezik semmiféle tünet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top