nlc.hu
Egészség
25 éve dobog az első Magyarországon átültetett szív

25 éve dobog az első Magyarországon átültetett szív

25 éve két hét alatt két szívátültetést is végeztek Magyarországon, azóta 412 ember kapott új szívet.

1992-ben, az akkor 29 éves Schwartz Sándor volt az első, akin Magyarországon sikeres szívátültetést végeztek el. A mai évfordulón tartott sajtótájékoztatón is ott volt Schwartz, aki elmondta, nem bánta meg, hogy akkor vállalkozott a műtétre, azóta tudja, hogy az új szív új lehetőség az életre. Hozzátette, kitartást kíván azoknak, akik új szívre várnak, “nem kell csüggedni, el fog jönni az ő idejük is”.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója elmondta, azóta 412 szívátültetés volt a klinikán, ez körülbelül 90 százaléka a hazai szívtranszplantációknak, a többit a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben végezték el, főként gyermekeken.

Naponta többet is műtenek

Az elmúlt öt év nagy változást hozott a szívtranszplantáció területén – hangsúlyozta a professzor –, hiszen létrehozták az új transzplantációs intenzív osztályt, Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz, és megkezdődött a nemzetközi szintű műszívprogram.

25 éve dobog az első, Magyarországon átültetett szív

Intenzív terápiás osztály a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. Fotó: MTI/Szigetvári Zsolt

Hozzátette: minden donorszívet megpróbálnak hasznosítani, december 28-án például három, január 2-án pedig két szívátültetést végeztek el. A professzor megemlítette, hogy a műtétek csaknem felét vér nélkül végzik, vagyis a beavatkozások során a beteg idegen vért nem kap.

Merkely Béla beszélt arról is, szeretnék a várólistára kerülést gyorsítani, az utánkövetést javítani és ehhez egy új szívtranszplantációs osztályt létrehozni.

Felvilágosító kampányt kezdenek

Szabolcs Zoltán szívsebész, a szívátültetési várólista-bizottság elnöke arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy az elmúlt évben 63 beteg került fel a szívátültetési várólistára, összesen 109 beteg fordult meg ezen a listán, és 47 százalékuk kapott új szívet. A várólistás betegek halálozási aránya 9 százalék, ami megfelel a nemzetközi adatoknak.
   
A várólistára kerülés és a műtét között eltelt idő eltérő az egyes esetekben: van, akinek szinte azonnal ajánlanak szívet, de olyan is, aki két évet vár a megfelelő szervre – közölte a professzor.

Bejelentette: 2017-ben országjáró, felvilágosító kampányt indítanak annak érdekében, hogy minél több rászoruló kerüljön fel az szívátültetésre várók listájára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top