Egészség

Összefüggés lehet a demencia kialakulása és a lakóhely között

Egy új kutatás szerint a forgalmas utak mentén élőknél lényegesen nagyobb az időskori demencia kialakulásának esélye.

Egy kanadai kutatás rávilágított arra, hogy a forgalmas utak mentén élőknél nagyobb a valószínűsége az időskori demencia kialakulásának. A kanadai kutatók közel kétmillió kandadai lakos adatait vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a zaj és a légszennyezés is hozzájárul az agy teljesítményének időskori romlásához.

A felfedezés nem visz közelebb a betegség kialakulásának megismeréséhez, de a kutatók úgy látják, a forgalmas utak mellett élő demenciás esetek mintegy 10 százalékában játszatott szerepet a légszennyezés és a zaj. Megállapították, hogy azoknál, akik egy főútvonal 50 méteres körzetében laknak, 7 százalékkal magasabb a megbetegedések aránya, mint akik háromszáz méternél messzebb élnek. A száz méter távolságra lakóknál 4 százalék, míg a 200 méterre lakóknál 2 százalék az arány.

A Lancet brit egészségügyi lapban publikált kutatásban a zajon ártalmon felül az ultrafinom részecskéket, a nitrogén-dioxidot és a gumik kopásakor keletkező vegyületeket is felsorolják, mint az időskori demencia kialakulásához hozzájáruló tényezőt. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top