Egészség

Hála a balettnek, újra jár a súlyos beteg kamaszlány

Egy ritka, neurodegeneratív betegség miatt Sarah sokáig nemhogy táncolni, de járni sem tudott segítség nélkül. Elképesztő akaraterejének és kitartásának köszönheti, hogy hamarosan szerepet kap a Diótörő című darabban.

“Szavakkal nem is tudom kifejezni, mennyire büszke vagyok Sarah-ra” – nyilatkozta a Today című amerikai hírmagazinnak Bonnie Schlachte, Sarah 47 éves tánctanárnője. Bonnie sokáig maga is balett-táncos volt, mígnem 2008-ban saját iskolát nem alapított, Ballet for All Kids néven. A különleges balettiskola másokkal ellenétben fejlődési rendellenességekkel és fogyatékkal élő fiatalokat és felnőtteket várt.

A 18 éves Sarah alig 11 éves volt, mikor ellátogatott az első balettórájára. “Sarah világ életében rajongott a balettért: óvódás volt, mikor már azt mondogatta barátainak, hogy egyszer majd a Diótörő című balettban fog szerepelni” – mesélte a tanárnő, majd hozzátette, tanítványa akkor még nem tudhatta, hogy az álma néhány év múlva tényleg valóra is válik.

Hála a balettnek, újra jár a súlyos beteg kamaszlány

“Az odáig vezető út persze nagyon nehéz volt.” Sarah ugyanis egy neurodegeneratív betegség, az úgynevezett CMT következtében még járni sem tudott segítség nélkül. “Az első órákon csak úgy tudott állni, ha kapaszkodott egy székbe, vagy valaki másba. Ennek ellenére nem adta fel, és újra és újra jött az órákra. És ez az, amiért Sarah igazán különleges.”

Hála a balettnek, újra jár a súlyos beteg kamaszlány

A fiatal lány 2012-ben megtette az első lépéseit segítség nélkül, 2014-ben pedig már táncolt is egyedül. “Zokogott tánc közben és én is. A teremben ott volt velünk Sarah anyukája is, és ő is sírt. Fantasztikus pillanat volt” – mondja a tanárnő, aki szerint tanítványa állapotának – a betegség miatt – romlania kellene, de Sarah állapota napról napra javul.

Olvass még többet a balettről az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top