A kávékedvelő laktózérzékenyek, tejallergiások nincsenek könnyű helyzetben, ha krémesen szeretnék elszürcsölni a kávéjukat, és a tejszín szóba sem jöhet. A most következő, házi tejszínpótló viszont megkönnyíti az életüket: nem csak teljesen tejmentes, még isteni finom is! Még azon sem csodálkoznánk, ha azok is lecserélnék rá a tejszínt, akiknek semmi bajuk vele. Íme:
Tejmentes krém kávéhoz
Hozzávalók:
- 90 g magozott datolya
- 120 ml forró víz
- 360 ml konzerv kókusztej
- fél tk vaníliakivonat
Elkészítés:
- Ha önmagukban elég puhák a datolyáid, tedd őket a forró vízzel aprítógépbe, és addig járasd a gépet, amíg sima masszát nem kapsz. Ha szárazabbak a datolyák, az aprítás előtt 10-15 percre áztasd őket meleg vízbe.
- Add a datolyamasszához a kókusztejet és a vaníliakivonatot, majd dolgoztasd tovább a gépet. Egy krémes folyadékot kell kapnod. Ha maradtak benne datolyadarabok, le is szűrheted.
- Öntsd át egy zárható üvegbe. 1 hétig tárolhatod hűtőben.