Egészség

5 ok, amiért érdemes banánt enni

A mai negyvenesek gyerekkorában ritka téli csemegének számító banán már régóta a könnyen beszerezhető déligyümölcsök listáját gazdagítja. Szerencsére, mert számos jótékony hatása van.

Tele van rostokkal és ásványi anyagokkal. Egy közepes méretű banán, amellett hogy antioxidánsokat is tartalmaz, fedezi a napi átlagos szükséges bevitel 33 százalékát B6-vitaminból, 8 százalékát magnéziumból, 11 százalékát C-vitaminból. Ezeken kívül gazdag még káliumban, rézben és mangánban.

Normális tartományban tartja a vércukorszintet. A banán gazdag pektinben, illetve éretlen formájában rezisztens keményítőben. Mindkettő a hirtelen vércukorszint-megugrás ellen hat, és hatásukra tovább tart a jóllakottságérzet.

Az éretlen banán is egészséges
Az éretlen banán is egészséges

Jó hatással van az emésztésre. Egy közepes banán kb. 3 grammnyi rostot tartalmaz, főként pektin és rezisztens keményítő formájában. Mindkettő serkenti a bélmozgásokat, és utóbbi az emésztést segítő bélbaktériumok számára is nagyon hasznos, illetve a vastagbélrák ellen is védőhatással bír.

Jót tesz a szívnek. A banán elég sok magnéziumot és káliumot tartalmaz, mindkettő szívbarát elem, utóbbinak nagy szerepe van a vérnyomás szabályozásában is. A káliumban gazdag étrenddel csökkenthető a vérnyomás.

Jót tesz a vesének. A már említett káliumban való gazdagsága révén a banán a vesék egészségéért is sokat tesz. Egy 13 éven át végzett vizsgálatban azoknál a nőknél, akik hetente 2-3 alkalommal ettek banánt, 33 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki vesebetegség.

Forrás: ecowatch.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top