Egészség

A nők és a hormonok… – ezt felejtsük el a mai naptól!

A címben is olvasható szavak viszonylag gyakran hangzanak el a férfiak szájából, utalva ezzel arra, hogy a nők csupán hormonvezérelt hisztigépek, míg a férfiak a logika és a ráció két lábon járó szobrai.

Ideje lenne átgondolni ezt a hozzáállást, amely sajnos az élet számos területén visszaköszön, mintha a hormonok létezése valami furcsa, szégyenteljes betegség lenne, ami időről időre kiiktatja a nők szellemi képességeit és megakadályozza, hogy értelmes ember módjára működjenek a világban.

Ezzel szemben a férfiak maguk a racionális gondolkodás márványszobrai, akik kizökkenthetetlenül képesek mindenkori céljaikra koncentrálni, és egy másodpercre sem inognak meg soha.

Kedves fiúk, ez egy aranyos gondolat, csak éppen nem igaz. A tudomány ugyanis számos megfigyeléssel bizonyította már be, hogy a hormonok mocorgása a férfiakat ugyanúgy, ha nem jobban befolyásolja, mint a nőket, sőt a férfiaknál többféle hormonális ciklus is megfigyelhető.

Ezeket Jed Diamond, a MenAlive egészséggel és életmóddal foglalkozó oldal alapítója gyűjtötte össze 40 év klinikai tapasztalatai és nagyjából tízezer megkérdezett férfi válaszai alapján. Lássuk, hol avatkoznak bele ezek a fránya vegyületek a férfiemberek életébe:

A férfiak tesztoszteronszintje egy órán belül akár 4-5 alkalommal is képes jelentősen megváltozni, lecsökkenni vagy épp jelentősen megugrani.

A tesztoszteron szintje emellett napi ciklusban is változik, reggelente magasabban, esténként alacsonyabban van.

A férfiaknak a nőkéhez hasonló havi hormonális ciklusuk van, amely egyénenként változik. Ráadásul a férfiak is pontosan meg tudják állapítani, hol tartanak a ciklusukban, hangulatuk és érzelmeik megfigyelése alapján.

A hormonok a férfiak hangulatára is ugyanúgy hatnak (Fotó: Tumblr)
A hormonok a férfiak hangulatára is ugyanúgy hatnak (Fotó: Tumblr)

A tesztoszteron szintje az évszakokkal változik, a legmagasabb szint általában novemberben észlelhető, míg a legalacsonyabb szintet általában tavasszal, április környékén éri el.

Nem újdonság, hogy a férfiaknál is tinédzserkorban észlelhető a hormonok termelődésének egyik csúcsa, azonban azt már kevesebben tudják, hogy 40 és 55 éves kor között megfigyelhető egy úgynevezett férfi menopauza is, amely a hormontermelés átalakulásával jár.

Végezetül pedig a kutatók megfigyelték a hormonális változásokat az olyan férfiak szervezetében is, akiket jelentős stressz ér akár a munkában, akár a családi életük során.

“Azt tapasztaltam, hogy a férfiak jellemzően tagadással reagálnak, ha a hormonokat említik nekik, mint a hangulati változások kiváltóit – mondta Diamond. – Vagyis, a férfiak hajlamosak rá, hogy mindenhol máshol keressék a problémát, ne önmagukban.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top