Egészség

Jönnek az elektronikus receptek az egészségügyben

November végén már országos szinten elérhető lesz az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (eeszt) nevű egészségügyi informatikai fejlesztés, ami lényegesen leegyszerűsíti a betegek adatainak kezelését.

Már egy szűk intézményi körben elkezdték a tesztelni az eeszt-t, aminek bevezetésével és a rendszer működése közben jelentkező adatvédelmi aggályokkal korábban mi is részletesen foglalkoztunk. A Magyar Idők információi szerint a több évig tartó fejlesztés a végéhez ért, és a tesztüzem után, november végén már országos szinten is elérhető lesz az eeszt.

A rendszer legnagyobb előnye, hogy a betegekkel kapcsolatos adatok, orvosi dokumentumok, vizsgálati eredmények bárhol és bármikor lekérdezhetők lesznek. A eeszt-t a már meglévő infrastruktúrába integrálják, így a kórházaknak, orvosoknak, patikáknak nincs szükségük újabb fejlesztésre. Azt, hogy ki milyen adathoz fér hozzá, a betegek a saját maguk szabhatják meg.

Az eeszt tesztjét komoly adatvédelmi audit előzte meg, az adatvédelmi visszaélések érdekében a rendszer minden eseményt, hozzáférést rögzít, és a hozzáférésre jogosultak is csak a szükséges körben látják az adatokat.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top