Egészség

Durva rákbetegség támadja meg a huszonéveseket

Drámai mértékben emelkedik az egyik súlyos rákbetegség a huszonéves korosztályban. A kutatást tovább folytatják a huszonévesek között, annyit máris állítanak, a betegség a rémes táplálkozási szokásokkal és a mozgás hiányával függ össze elsősorban.

Az American Cancer Society kutatói közel félmillió, 1974 és 2013 között diagnosztizált végbél- és vastagbélrákos esetet vizsgáltak, amely alapján arra a következtetésre jutottak, a mai huszonévesek sokkal hajlamosabbak a ráknak erre a típusára, mint az előző generációk.

Míg az idősebbek között, a rendszeres szűrővizsgálatoknak köszönhetően látványosan visszaesett az új vastagbélrákos megbetegedések száma, addig a huszonévesek között drámaian romlik a tendencia. A kutatás szerint 1990-es években született fiatalok esetében négyszer olyan valószínű a végbél- és vastagbéldaganat felbukkanása, mint a hetvenes években született generáció esetében.

A kutatók most már azt vizsgálják, vajon mi okozza a fiatalok között terjedő daganatos megbetegedést. Az elhízás és túlsúlyt, a mozgásszegény életmódot mindenképpen a betegség számlájára írják.

Drámaian emelkedik a vastagbélrákos megbetegedések száma a huszonévesek körében
Drámaian emelkedik a vastagbélrákos megbetegedések száma a huszonévesek körében

(via 444)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top