Egészség

Felpörgött a szervátültetés Magyarországon

Sikeres a magyar szervtranszplantáció, évről évre egyre több embert ment meg az új szerv.

Évről évre többen kapnak életmentő szervet. Ónodi-Szűcs Zoltán, az egészségügyért felelős államtitkár egy konferencián a Magyarországon működő szervkoordinációt dicsérte.

Mihály Sándor, a Szervkoordinációs Iroda igazgatója arról beszélt, hogy az iroda folyamatosan fogadja a potenciális szervdonori jelentéseket a magyarországi kórházakból, a hosszú szervezési idő alatt segítséget nyújt a kórházaknak, és szervezi a szervek szállítását is.

Kiemelte, hogy az Eurotransplanthoz csatlakozás révén 2013-tól jelentősen bővült a koordinátorok feladata, hiszen minden magyar donorszervet fel kell ajánlani. A csatlakozásnak köszönhetően külföldről is érkezhet beültethető szerv Magyarországra, megnövelve így egy-egy beteg esélyét. Azóta 416 szervet kaptak magyarok külföldről – tette hozzá.

Mihály Sándor közölte: tíz év alatt 1590 elhunyt donorból 4552 szervet vettek ki, ez 4006 átültetésre adott lehetőségét, miközben 5440 új beteg került fel a transzplantációs várólistára. Az igazgató elmondta, hogy tavaly 553 szervkivétel, valamint 34 élődonoros szervkivétel történt, és 505 szervátültetést végeztek az országban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top