Egészség

Emberi szívet csináltak spenótból

A Worcester Polytechnic Institute tudósainak sikerült működő szívszövetet létrehozniuk spenótlevélből, ami kulcsfontosságú lehet például a károsodott szívizmok gyógyításában is.

Bizonyos növényi érhálózatok és az emberi szövetek hasonlóságára alapozva kezdtek kísérletezni a Worcester Polytechnic Institute kutatói a spenótlevélből fabrikálható szívszövettel. A kísérlet most eredményesnek bizonyult: a spenótból lett szövetdarabban sikerült áramoltatni a belépumpált művért.

Emberi szívet csináltak spenótból

A folyamathoz a tudósok először lebontották a növényi sejteket, hogy csak a cellulózváz maradjon meg – így lehet az eredeti növényi erezetet emberi sejtekkel feltöltetni, hogy a szövet az emberi érhálózat funkcióit lássa el. A lecsupaszított erezeten megtelepített emberi sejtek gyakorlatilag szívszövetté formálják a spenótot, így a valaha volt levél képes összehúzódásra, véráramoltatásra.

Az így létrehozott szívszövet a kutatók szerint hatalmas áttörést jelenthet a szívinfarktus vagy egyéb szívbetegség következtében sérült szívizmok gyógyításában. A technika legnagyobb előnye a növények természetes adottságaiból fakadó finom struktúra, ami remekül működhet az érzékeny, hajszálerekkel átszőtt szövetek esetében. A tudósok szerint elképzelhető, hogy más típusú növényekből más szöveteket is képesek lesznek létrehozni.

 

ScienceDirect

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top