Egészség

Őssejtekkel elérték, hogy ismét mozogjanak a béna végtagok

Gerincvelő-sérülést szenvedett patkányoknál sikerült elérni, hogy a bénult végtagjuk ismét működjön.

A gerincvelőt ért sérülések azért okozhatnak végleges bénulást, mert az azt alkotó sejtek képtelenek regenerálódni, ellentétben például a bőrrel. Ez változhat meg a jövőben.

Az ún. omnipotens őssejtek utánozhatatlan képessége, hogy a szervezetet alkotó bármilyen sejttípussá képesek differenciálódni. A multipotens őssejtek viszont csak meghatározott sejteket képesek létrehozni.

A kísérlet során gerincvelő-sérülést szenvedett patkányok gerincvelejébe ültettek multipotens idegi elősejteket (ún. progenitor sejteket), hogy azok a gerincvelőt alkotó idegsejtekké differenciálódjanak.

A siker nagyobb volt, mint amire a kutatók számítottak: az őssejtek pótolták az elpusztult idegsejteket, és működőképes szinapszisokat hoztak létre, azaz az új idegsejtek képesek voltak megfelelő kapcsolatba lépni a többi idegsejttel, így az ingerület továbbítása is létrejött. Mindennek eredményeképpen a patkányok ismét képessé váltak mozgatni lebénult mellső végtagjaikat.

A korábban béna patkányok ismét futottak-szaladtak
A korábban béna patkányok ismét futottak-szaladtak

A kutatás vezetői szerint még nagyon hosszú út áll előttünk, mire az emberek esetében is hasonló terápiára kerülhet sor, de az eredmények nagyon biztatóak.

Forrás: medicalnewstoday.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top