Nyűg, macerás, rohadt sokba kerül, és minden nő tudja, mi az

nlc | 2017. Április 05.
Én nem ismerek olyan nőt, aki szereti, olyat viszont annál többet (csak ilyet), aki szívből gyűlöli, ha tehetné, örökre lemondana róla. Sok mindenbe belerondít a menstruáció, nők mesélik el, hogyan.

“Menstruálni szívás. Emlékszem, amikor nagylány lettem, és már túl voltam pár menstruációs baleseten, az életem része lett a brutálisan, erős görcsölés minden hónapban, egyszer egészen depressziós lettem, belegondolva, hogy ez bizony évtizedeken keresztül így lesz majd” – mondta az NLCafénak Zsófi, aki szerint menstruálni nyűg,  macerás, és rohadt sokba kerül.

“Mert amikor kezdődik, felfújódok, mint egy lufi, a cipő lerobban a lábamról, a gyűrű beledagad az ujjamba. Mert amikor menstruálok, nem esik jól az edzés sem. Állandóan azon kattogok közben, nehogy egy hirtelen mozdulatnál baleset érjen.”

És ami különösen rossz: nyáron, negyven fokban menstruálni. Amikor egyébként is legszívesebben még a bőrt is levedlenéd magadról, külön élmény gumibugyiban közlekedni egész nap.

“Macera azért is, mert aki nem szed fogamzásgátlót, annak a nyaralást is a menstruációhoz igazodva kell terveznie. Vannak menstruáció-eltolásos technikák, amik állítólag működnek bizonyos embereknél – de amit én próbáltam, az eddig egyáltalán nem jött be.”

Lili felett is teljesen átveszi a hatalmat. “Én nem szeretem, hogy meghatározza a napomat, sőt napjaimat előtte és az első két-három napon mindenképp. Rossz, hogy ehhez kell igazítani a ruhatáramat, a nyaralást. A menstruációt megelőző időszakban tapasztalható hormonsokk miatti idegbeteg állapot pedig az egész családomat kikészíti. A szénhidrátéhségről nem is beszélve.”

Ma már a hormonális fogamzásgátlók nyújtják a legelterjedtebb megoldást a menstruációval járó kellemetlen tünetek enyhítésére. A csaknem 3000 nő bevonásával végzett ISY (Inconvenience Due to Women’s Monthly Bleeding) vizsgálat szerint azok között, akik nem csak a terhesség-megelőzés miatt szednek valamilyen hormonális készítményt, 32 százalék a menstruáció előtti fájdalmakat említette, 34 százalék az alhasi fájdalmakat, és 42 százalék a kiszámíthatatlan menstruációt, mint okot, amiért fogamzásgátlót szed.  Bár a vizsgálat adatai szerint a menstruációs periódus jelentősen rövidebb és kevesebb vérzéssel jár, valamint jelentősen kevesebb panaszt okoz a hormonális fogamzásgátlót szedő nőknél,  mégis ezen nők több mint felénél jelentkezik az alhasi fájdalom, vizesedés, hangulatingadozás és ingerlékenység. (Forrás: zavaramenstruáciom.hu)

Őszintén szólva néha szürreálisnak és ellentmondásosnak érzem, hogy mondjuk ott ülök egy tök komoly értekezleten, és közben érzem, hogy ömlik belőlem a meleg vér – már bocsánat –, ezt az érzést csak a betétet használók ismerik.

“Ami még rossz, hogy nem lehet fürdeni, csak zuhanyozni, és nem lehet fehér nadrágot, világos szoknyát viselni, vagy lehet állandóan rettegni és a tükörnél forgolódni. Nem lehet bemenni a Balatonba (esetleg tamponnal, mindenesetre kész tortúra az egész), medencébe sehogyan sem lehet bemenni, még a fürdőruha-viselés is kockázatos. Ide kapcsolódik az időzítés: baromira megszívja, akinek pont telibe vágja a wellnesshétvégéjét (minden gondos számítgatás ellenére), nem beszélve egyéb fajta programokról, mint például egy szexesélyes randevú” – fakadt ki Kata, aki szintén nincs azok között a nők között, akiknek oké, hogy havi egyszer menstruál.

Egy 2016-os kutatásban a megkérdezett nők közel 60%-a mondta, hogy jobban szeretné, ha évi 13 alkalomnál ritkábban menstruálna. Közülük 48%-uk sohasem, harmaduk évi 3 alkalommal, 8%-uk 6 havonta és 9%-uk évente egyszer szeretne menstruálni. Egy, szintén 2016-ban megjelent közlemény szerint a magyar nők is hasonlóan éreznek. Közel 600, felsőoktatási intézményben tanuló nő 15 perces kérdőíves felmérése szerint a  válaszadók csupán negyede szeretne minden hónapban menstruálni, harmaduk a 3 havonkénti menstruációt tartaná ideálisnak, 24%-uk pedig soha nem szeretne menstruálni. Hasonlóan a nemzetközi adatokhoz, akár 40%-uk alkalmazna valamilyen alacsony hormontartalmú fogamzásgátló készítményt, amely megszüntetné vagy ritkábbá tenné a menstruációs periódusokat.  

“Én a PMS és a miatta szenvedésként megélt legalább két hét miatt gyűlölöm a menstruációt. Kiborító, hogy ilyenkor már egy cuki állatos reklámon is képes vagyok elbőgni magam, a kisebb-nagyobb hisztikről piszlicsáré ügyek miatt már nem is beszélve. Na, meg a mellfájdalom.”

Néhány hónapja negyed órás magánszámot produkáltam pasimnak, mert annyira kiborított, hogy még az is fáj, hogy felveszek egy kabátot.

“És amiatt is utálom, mert emiatt akkor is kapom a mindjárt megjön, vagy mit vagy ezen kiborulva fellengzős megjegyzéseket, amikor tényleg semmi bajom, és valamiről komolyan akarnék beszélni” – mesélte Réka az NLCafénak.

 Kíváncsi vagy, mennyibe kerül egy nőnek menstruálni? Kiszámoltuk!

“Fúúúú, nekem években telt mire megbeszéltem magammal, hogy menstruálni jó, a menstruáció hasznos és természetes, de persze a lelkem mélyén mind a mai napig rühellem.”

Utálom, hogy egy kosármérettel megugrik a mellem mérete, hogy feszült vagyok, kötekedő és irritált, a bőrömet pedig ellepik a pattanások. Az már csak hab a tortán, hogy nem pontos.

“Van, hogy egy egész hétig arra készülök, hogy Na, most…! De nem! Pfff! De ahogy mondtam, menstruálni jó, a testem egy templom. Uh!” – számol be Panni arról, mennyire rossz ez a kiszámíthatatlanság.

 

A hormonális fogamzásgátlók szabályozzák a menstruációt, persze a tabletta szedése idején nem egészen az történik, mint előtte.

 Nők milliói hiszik azt, hogy menstruálnak

Fogamzásgátló tablettákat használó nők esetében, a tabletta szedés szünetében megjövő vérzés nem menstruáció, hanem mesterségesen előidézett vérzés (megvonásos vérzés), mely a tablettaszünetben a kívülről bevitt hormonok hirtelen megvonására jön létre. Hormonális fogamzásgátló tabletták szedése mellett nem lenne szükséges havonta menstruálni.

Logikus kérdés, hogy akkor miért úgy alkották meg a tablettákat, hogy a nőknek “havi vérzése” legyen? 

Ennek oka elsősorban a vallási és társadalmi elvárásoknak való megfelelés volt. A havonkénti menstruációhoz különböző hitek és érzések fűződnek. Ezek lehetne személyes szempontok, mint például, hogy a vérzés havi gyakorisággal biztosítja a nőket, hogy nem estek teherbe, illetve még idejében fény derülhet a terhességre.  Társadalmi elvárások, mint a “természetesség és belülről fakadó nőiesség” elvárása; vagy olyan mítoszok, mint a szervezet menstruáció során történő megtisztulása: a “rossz vér” és nedvek távoznak a szervezetből. 

A végszó pedig mindezek után az, hogy ha már muszáj menstruálnod, tegyél meg mindent, hogy segíts a szervezetednek, minél könnyebben átvészelni azt.

 

Exit mobile version