nlc.hu
Egészség

6 gyógymód menstruáció előtti puffadásra

6 gyógymód menstruáció előtti puffadásra

A menstruáció nem csak abból a pár napból áll, előtte és utána is jelentkeznek különböző nehezítő, kellemetlen és fájdalmas körülmények. Az egyik ilyen a puffadás, mikor a test fenntartja a vizet. Szerencsére vannak praktikák, amelyek megkönnyítik ezt az időszakot.

Ha használsz menstruációs alkalmazást vagy alapvetően tudod, hogy mikor esedékes, az előtte lévő pár nap folyamatos puffadás is egy könnyen észrevehető jele annak, hogy mikor fog megjönni. Egy kutatás során kiderült, hogy a nők 70 százaléka tapasztalt vagy tapasztal puffadást a menstruációt megelőző napokban és alatta.

Mi is az a menstruációs puffadás, miért alakul ki és meddig tart?

Leginkább az ösztrogénszint ingadozásának és a progeszteronszint hirtelen csökkenésének köszönhető a puffadás kialakulása. Amikor az ösztrogénszint magasabb, akkor testünk hajlamosabb visszatartani a vizet. A progeszteron pedig okozhatja az emésztőrendszer lelassulását is, ami szintén nem segít a puffadáson vagy a teltségérzeten. Általában a menstruáció előtt pár nappal kezdődik, de vannak, akiknél ez már egy héttel előtte is jelentkezik, és egészen a menszesz végéig tart.

Mi segíthet rajtunk ilyenkor?

Szerencsére van néhány egyszerű praktika, amelyek segíthetnek a puffadás megszüntetésében: más vagy káliummal telített ételeket eszel, vagy mellőzöd a koffeint ebben a pár napban.

Otthon főzött ételeket fogyassz!

Természetesen nem mindenkinek van ideje esténként egészséges és tápláló vacsorákat főzni. De ebben az időben tanácsos otthon készített ételeket enned. Kitalálhatod, hogy mit eszel, sokkal egészségesebb és rostosabb dolgokat tudsz így fogyasztani. Az éttermi ételekben és a feldolgozott élelmiszerekben rengeteg olyan anyag található, amelyek nagyban elősegítik a puffadás kialakulását.

Fogyassz káliumot, fehérjét és természetes vízhajtókat!

Igyekezz olyan ételeket enni, amelyek nem okozhatnak puffadást. A magas káliumtartalmú ételek, mint a banán, a sárgadinnye, a paradicsom vagy éppen a spárga tökéletesek ebben a pár napban. Ezeken kívül fogyassz chiamagot, diót, csirkét és halat. Legalább ezen a pár napon keresztül tényleg egészségesen fogunk étkezni. Zeller, uborka, görögdinnye, citromlé, fokhagyma, gyömbér – ezek mind vízhajtóként működnek.

Egy fiatal nő az ágyon babapózban fekszik, hasára szorítja kezét, arca eltorzul.

Ne hagyjuk figyelmen kívül a fájdalmat, hanem foglalkozzunk vele!
(Fotó: Getty Images)

Ne vigyük túlzásba a zöldség-és gyümölcsevést!

A legjobb az lenne, ha szervezetünk hozzá lenne szokva a sok-sok rosthoz, de valljuk be, nincs. Ezért nem szabad túlzásba vinni ebben a pár napban a gyümölcsöket és a zöldségeket, különben pont az lesz a következménye, amitől alapvetően meg szeretnénk szabadulni, a puffadás. Próbáljunk kiegyensúlyozott étrendet kialakítani.

Végezz könnyű tornákat!

A pulzusszám növelése az egyik legjobb módja a menstruációs tünetek, köztük a puffadás enyhítésére. Az ülő életmódot folytató emberek emésztőrendszere általában lassabb. Ha sokat izzadunk, az is segíthet csökkenteni a vízmegtartást és a székrekedést. A ciklus ezen szakaszában a legjobb mozgásformák többek között a jóga és az úszás.

Koffein és alkohol mellőzése

A menstruációs időszak előtti alkoholfogyasztás fokozhatja a mellek érzékenységét, a hangulati ingadozásokat és a puffadást is. A kávé pedig stimulálhatja az emésztőrendszert és irritálhatja a beleket. Emellett pedig szárító hatása van, ami miatt a test kénytelen lesz visszatartani a vizet.

Sok víz és sok tea

Fogyasszunk sok vizet ebben a pár napban, legalább napi nyolc pohárral. Ezenkívül igyunk napi két-három bögre teát, a legjobbak a zöld, a borsmenta és az édeskömény teák, amelyek gyulladáscsökkentő hatásukkal hozzájárulnak a testben megjelenő gyulladások csökkentéséhez és megszüntetéséhez. Plusz jó tanács, ha ebben az időszakban kerüljük a szénsavas italokat, mert erőteljes puffadást okoznak.

(Forrás: Womens Health, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top