nlc.hu
Egészség

PMS influenza tünetek

A PMS influenza létező dolog, akkor is, ha még sosem hallottál róla

Fejfájás, izomfájdalom, hányinger néhány nappal a menstruáció előtt? Lehet, hogy te is PMS influenzában, vagy másik nevén ciklus influenzában szenvedsz.

A legtöbben – és most kifejezetten a női olvasókhoz szólok – tisztában vagyunk azzal, hogy a PMS (premensturációs szindróma) nem mindig könnyű. A mell érzékenysége, a puffadás vagy a fejfájás, mint fizikai tünetek is épp elégnek bizonyulnának, de az ingerültség, hangulatingadozások vagy a koncentráció hiánya szintén megnehezítik ezt az időszakot. Lehet ezt „női hisztire” fogni, de amíg ezt egy férfi át nem éli, addig fogalma sem lehet arról, hogy tényleg mennyire kellemetlen tünetegyüttesről van szó.

A PMS influenza egyre többször hangzik el hormonális témákkal foglalkozó platformokon. Még mielőtt kommentháborút indítana el a cikk azt illetően, hogy ez nem igazi influenza, valóban nem az. A PMS influenzának és az igazi influenzának semmi köze nincs egymáshoz, előbbit nem vírus okozza és orvosi értelemben nem is létező betegségről van szó. Maga a jelenség azonban hasonló tünetekkel jár, mint a téli szezon megbetegedése, innen kapta a nevét is.

A premenstruációs szindróma (PMS) azokat a változásokat foglalja magában, amelyek egy havi időszak előtt vagy alatt következnek be. Más szóval, a PMS veszélyezteti a fizikai és érzelmi tüneteket, míg a »menstruációs influenza« kifejezést úgy tűnik, hogy az emberek a menstruáció során jelentkező fizikai influenzaszerű tünetek leírására használják” – foglalta össze Sidney Wu szülész-nőgyógyász.

Észleled?

A menstruációs influenza néhány naptól két hétig is elhúzódhat, és általában két nappal a menstruáció kezdete előtt rosszabbodik. A tünetek az enyhétől a súlyosig terjedhetnek, és néha eléggé megnehezíthetik a mindennapokat.

Többek között fejfájás, láz, hát- és izomfájdalom, hányinger, szédülés, valamint az emésztési problémák jellemzik, akárcsak névrokonát.

A kutatók a mai napig keresik a periódusos influenza mögött meghúzódó mechanizmusokat. „Nincs egyetlen oka a PMS-nek (beleértve a menstruációs influenzát is), de az orvosi közösségben tudjuk, hogy a legvalószínűbb tényező a menstruációs ciklus során fellépő hormonális ingadozás” – tette hozzá Juliet Nevins szülész-nőgyógyász.

Egy 2022-es tudományos áttekintés szerint az ösztrogén- és szerotonin-ingadozások olyan tüneteket okozhatnak, mint a fáradtság. A szerotoninra gyakorolt hatása mellett az alacsony ösztrogénszint az agyban az úgynevezett noradrenalin nevű neurotranszmittert szabadít fel, ami csökkenti a szükséges ingerületátvivő anyagok (például a dopamin és az acetilkolin) mennyiségét. Ezek az időszakos influenza tüneteihez vezethetnek, beleértve az álmatlanságot és a fáradtságot.

A BMC Women’s Health egy 2014-es tanulmánya azt sugallja, hogy a menstruáció körüli időszakban jelentett gyomor-bélrendszeri panaszok, köztük méhösszehúzódások (görcsök), fájdalom és hasmenés fordultak elő, mert az immunrendszer reagál a prosztaglandinok magasabb szintjére, ami a havi vérzés alatt tetőzik.

A menstruációs influenza az életmóddal is összefüggésben lehet. Azt mondják, a nagy mennyiségű feldolgozott élelmiszerben és cukorban gazdag étrend szintén okozhat ilyen jellegű tüneteket. Emellett az alkohol, koffein, a rossz alváshigiénia, és a sokszor emlegetett fizikai aktivitás hiánya szintén kiválthatják az influenza jellegű tüneteket.

Van ráhatásod!

Szerencsére a szakértők szerint kis odafigyeléssel sokat lehet az állapoton javítani. Az első ilyen természetesen a kiegyensúlyozott étrend, zöldségekkel, gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű alapanyagokkal, tengeri ételekkel, magvakkal, pont úgy, ahogyan azt a mediterrán diéta is mondja. Egy tanulmány szerint pedig a kálciumban gazdag ételekről sem érdemes megfeledkezni, erre az időszakra 1000 mg-ot ajánlanak/nap, ami két-háromszorosa az előírt 300-400 mg-os napi mennyiségnek, amit a szervezet egy nap kiválaszt.

A koffein- és alkoholfogyasztás mellett a sóbevitelt is érdemes minimalizálni – már azzal sokat tehetsz, ha a készételeket mellőzöd –, csökkentve a vízvisszatartást és a puffadást a menstruáció előtt. Ugyanitt a folyadékbevitelt viszont érdemes növelni, mert a BMC Women’s Health 2021-es tanulmánya szerint a megfelelő hidratáltság csökkenti a fájdalom mértékét a menstruáció alatt.

Emellett a mozgás, főszerepben az alacsony intenzitású gyakorlatokkal – mint például séta, kocogás vagy jóga – szintén csökkentheti az időszakos influenza tüneteit.

És hogy mi egyebet tehetsz még? A minőségi alvás mindennél fontosabb ebben az esetben is.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top