De mi is az a chiamag, és miért kapott központi szerepet mostanában az egészségesen táplálkozók étrendjében? Nos, a chiamag, magyarul aztékzsályamag igazi slágertermék, ám mivel kiemelkedően magas (18-30 százalék) a rosttartalma, ezért nem tanácsos belőle napi 15 grammnál többet fogyasztani. Aki túl sokat eszik a chiamagból, annál emésztőrendszeri problémák is felléphetnek.
Ezért volt szükség a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új szabályozására. A chiamag kizárólag előrecsomagolt formában, vagy csak bizonyos termékek összetevőjeként, szigorú feltételek mellett értékesíthető. A magot tartalmazó termék jelölésén fel kell tüntetni, hogy a napi bevitel legfeljebb 15 gramm lehet, összetevőként csak pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe, valamint gyümölcs-, csonthéjas- és magkeverékekbe legfeljebb 10 százaléknyi mennyiségben tehető.
A chiamagot törve vagy őrölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 450 milliliterenként 15 gramm mennyiségben adható. Így biztosan nem fogunk a polcokon például a chiapudingot vagy a chiajoghurtot találni.