Egészség

Tudtad? A túl sok chiamagtól szorulásod lesz

Európában és Magyarországon is egyre többen fogyasztanak chiamagot. Így a különböző élelmiszergyártó cégek is elkezdték beépíteni a chiát a termékeikbe. Az élelmiszer-biztonsági hatóság most hozott néhány szabályt a rostban gazdag élelmiszer forgalmazására.

De mi is az a chiamag, és miért kapott központi szerepet mostanában az egészségesen táplálkozók étrendjében? Nos, a chiamag, magyarul aztékzsályamag igazi slágertermék, ám mivel kiemelkedően magas (18-30 százalék) a rosttartalma, ezért nem tanácsos belőle napi 15 grammnál többet fogyasztani. Aki túl sokat eszik a chiamagból, annál emésztőrendszeri problémák is felléphetnek.

Ezért volt szükség a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új szabályozására. A chiamag kizárólag előrecsomagolt formában, vagy csak bizonyos termékek összetevőjeként, szigorú feltételek mellett értékesíthető. A magot tartalmazó termék jelölésén fel kell tüntetni, hogy a napi bevitel legfeljebb 15 gramm lehet, összetevőként csak pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe, valamint gyümölcs-, csonthéjas- és magkeverékekbe legfeljebb 10 százaléknyi mennyiségben tehető.

Vigyázz, a túl sok chiamagtól szorulásod lesz!

A chiamagot törve vagy őrölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 450 milliliterenként 15 gramm mennyiségben adható. Így biztosan nem fogunk a polcokon például a chiapudingot vagy a chiajoghurtot találni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top