Egészség

Robotlábbal járhatnak újra a sztrókosok

Egy japán autógyártó korábbi kutatási anyagait felhasználva olyan, lábra húzható exoszkeletont fejlesztett, amelynek segítségével újra lábra állhatnak azok, akik valamilyen betegség vagy rendellenesség miatt nem képesek megtartani testük súlyát.

A Toyota most szerdán mutatta be a Welwalk WW-100 nevű úgynevezett exoszkeletont, amely valójában egy lábra húzható, a járást segítő szerkezet. A motorizált eszköz képes átvenni a felhasználó testsúlyát, és be tud segíteni a láb mozgatásába, például abba, hogy járás során előrelendítse a lábát.

“Az eszköz mozgatását a terapeuták hangolják a páciensek igényeihez. A motorok és szenzorok érzékenysége változtatható, a túlzott segítség ugyanis hátráltathatja a rehabilitációt – mondta Saito Eiichi, a fejlesztésben közreműködő Fujita Health University alelnöke. – Ez az eszköz éppen annyit segít, amennyit kell.”

A Welwalk WW-100-hoz tartozik egy futópadra emlékeztető szerkezet is, amelyen szabályozható a járás sebessége, emellett különböző érzékelőkkel folyamatosan figyelhető a páciens állapota. Az exoszkeleton azonban természetesen ezen kívül is használható. 

Az egyre öregedő japán társadalomban egyre gyakrabban fordul elő a sztrók miatti bénulás. A Welwalk készülékekből már idén száz darab kerül majd különféle japán egészségügyi intézményekhez.

A Techcrunch információi szerint az eszközök darabja 9000 dollárba (valamivel több mint 2,5 millió forintba) kerül, ami mellé további 3200 dolláros (941 000 forint) havi bérleti díj társul.

“Szeretnénk, ha a mozgás képességét mindenkihez eljuttathatnánk – mondta Isobe Toshiyuki, a Toyota kutatási vezetője a szerdai bemutatón. – Autógyártáshoz már számtalan ipari robotot fejlesztettünk, és azon dolgozunk, hogy ezzel a technológiával társadalmi igényekre is választ tudjunk adni és segítsük az embereket.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top