Délután 3 felé jár az idő, ülsz a munkahelyeden, az ebéd óta mintha már egy örökkévalóság telt volna el, és akkor beüt a kínzó vágy, valami édes (lehetőleg csokis), ropogós szénhidrát után. Gondolkoztál már, mi állhat a dolog hátterében? A tudomány három okot is talált rá!
1. Fogd az ebédedre
A tudósok szerint sem az ultrakönnyű, sem a túl kiadós ebéd nem segít rajtunk. Előbbi után az energiahiány, utóbbi után pedig a lomhaság miatt vágyódunk valami snackre. A kulcs, hogy az ebédünk szénhidrátban, fehérjében és rostban kiegyensúlyozott legyen.
2. Nem aludtál eleget?
A kevés alvás következtében nemcsak fáradtabbak vagyunk, hanem éhesebbek is. A kialvatlanság miatt a leptin hormon szintje csökken, a ghrelin hormoné pedig nő, ezért nem érezzük, mikor telik meg a hasunk, és nagyjából folyamatosan tudnánk falatozni.
3. A stressz is közrejátszik
Kutatások szerint a stressz délután 3 körül tetőzik a dolgozó emberek életében – az érzelmi evést pedig senkinek sem kell bemutatni: a stresszt finom falatokkal próbáljuk ellensúlyozni.