Egészség

Sürgősen gyerekorvosra lenne szüksége Püspökladánynak

Két éve nem talál gyerekorvost egy megüresedett praxisra a püspökladányi önkormányzat, most pedig egy másik orvosuk is felmondott. A helyiek attól tartanak, végleg megszűnhet az alapellátás.

A városban a három gyerekorvosi praxisból kettő nincs betöltve, a harmadik orvos pedig hamarosan nyugdíjba megy. A másik két rendelést csak helyettesítéssel tudják megoldani – tudta meg az RTL Klub. Pedig munka lenne bőven, a híradó szerint az orvosoknak körzetenként akár 900 gyereket is el kell látniuk, nagy a túlterheltség, az egyik gyerekorvos ezért is mondott fel nemrég. A másik szakember két éve, 2015 januárjában ment nyugdíjba, azóta nem talált az önkormányzat utódot a rendelőjébe.

Az ideiglenes megoldásnak az önkormányzat a vegyes praxist látta, tehát a felnőtteket ellátó háziorvosra bízták a gyerekek gyógyítását is. Ezzel csak az a gond, hogy míg egy gyerekorvos évekig tanul gyermekgyógyászatot, addig a felnőttek háziorvosainak csupán négy hónapos képzést kell teljesíteniük ugyanebből. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint éppen emiatt nem jó megoldás hosszútávon a vegyes praxis.

De nem csak ebben a városban okoz gondot a gyerekorvosok hiánya: az országban 224 praxis betöltetlen, és van olyan település is, ahol 2004 óta nincs gyerekorvos. 

A kormány több pályázatot is kiírt már a gyerekorvosi pozíciók betöltésére, feltételként azt szabták meg, hogy egy praxisban legalább hat évet kell az orvosnak eltöltenie.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top